Сијарто: Eнергетска политика не сме бити талац идеологије и лицемерја Запада

Министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто је оценио да је нажалост у Европи било и дебата и потеза који су били подстакнути идеологијом и били њен талац и у том смислу навео санкције које је Европска унија увела Русији и којима се отарасила руске нафте

Министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто изјавио је данас учествујући на енергетском форуму у Београду да су код остваривања карбонски неутралне будућности којој тежимо важна два аспекта од којих је први да се обезбеди сигурно снабдевање електричном енергијом, а други да се заштити животна средина.

"Једини начин да би ова два аспекта уопште могла ићи заједно очигледно јесте да енергетска политика не буде талац идеологије и лицемерја. Енергетска политика би требало да се третира математички и физички, дакле да се гледају бројеви као што је рецимо потражња једне земље за електричном енергијом, и то је математички део, а онај што се тиче физике јесте неопходна инфраструктура за енергију, као што су гасоводи, нафтоводи и слично", рекао је Сијарто.

Оценио је да је нажалост у Европи било и дебата и потеза који су били подстакнути идеологијом и били њен талац и у том смислу навео санкције које је Европска унија увела Русији и којима се отарасила руске нафте.

Додао је да су у ЕУ поносни и што су се отарасили руског гаса, али га рецимо Француска и даље увози.

Државе да одлуче о свом енергетском миксу 

Оценио је и да се води негативна дискриминација у односу на нуклеарну енергију и истакао да је и овде присутан утицај идеологије, те оценио да састав националног микса сваке земље мора бити доношен од стране те земље и без спољног притиска.

Говорећи о зеленој транзицији Сијарто је навео да је Мађарска међу ретким земљама која је била успешна у повећању БДП уз смањење емисије штетних гасова.

"Први предуслов да дођемо до карбонске неутралности на безбедан начин јесте да се повећа употреба нуклеарне енергије. Тако се чува и здрава животна средина и не знам шта је зелена енергија ако није нуклеарна", рекао је Сијарто.

Додао је да је без нуклеарне енергије немогуће произвести количине енергије неопходне за раст, а да се не уништава човекова околина. Навео је да је Мађарска потписала документа са Русијом за изградњу нуклеарки, где је руски "Росатом" главни извођач, а подизвођачи америчке и немачке фирме, што према његовој оцени значи да још има лидера који су задржали здрав начин расуђивања.

Сијарто је нагласио да се у Европи мора подржати прелазак на електромобилност и истакао да ће једна од првих ствари коју ће Мађарска, која 1. јула преузима председавање ЕУ, урадити јесте састављање европског програма за повећање броја електричних возила. Указао је на неопходност сарадње источне и западне Европе у томе као и да се избегне изоловање источноевропских произвођача.

"Ако хоћемо декарбонизацију морају да се прошире подстицаји за електромобилност и повећа нуклеарна енергија", закључио је Сијарто.

Дводневни Београдски енергетски форум организује портал "Балкан Грин Енерџи Њуз", на њему учествује 500 учесника из 30 земаља.