Економија

Руска привреда надмашила очекивања: БДП у првом кварталу достигао 5,4 одсто

Економија је порасла у првом кварталу упркос западним санкцијама, наводи национална служба за статистику
Руска привреда надмашила очекивања: БДП у првом кварталу достигао 5,4 одстоGetty © Ayhan Altun

Бруто домаћи производ (БДП) Русије порастао је за 5,4 одсто на годишњем нивоу у првом кварталу 2024, наводи се у прелиминарном извештају државне агенције за статистику "Росстат".

Према проценама "Росстата", Русија је у периоду јануар-март забележила снажан раст промета у малопродаји (пораст од 10,5 одсто), производњи (8,8 одсто) и грађевинарству (3,5 одсто).

Подаци "Росстата" су у складу са ранијом проценом Министарства економије, али премашују оне Банке Русије (раст од 4,6 одсто) и очекивања аналитичара (5,3 одсто). Агенција би половином јуна требало да објави детаљније податке о БДП-у.

Према ранијој прогнози Банке Русије, очекује се успоравање раста БДП-а у другом кварталу због пооштравања фискалних услова. Регулатор, међутим, очекује да ће потражња потрошача и инвестиција остати висока и наставити да покреће економски раст.

Позитивни подаци долазе упркос више рунди западних санкција које су уведене од почетка руске војне операције у Украјини у фебруару 2022.

Као резултат тога, БДП је претрпео пад 2022. године, смањивши се за 1,2 одсто. Међутим, подаци за 2023. показали су да се привреда опоравила, бележећи раст од 3,6 одсто. Многи аналитичари су овај учинак приписали окретању руске трговине ка Истоку и економској политици која је спроведена да би се ублажио ефекат ограничења.

У априлу је Међународни монетарни фонд (ММФ) саопштио да очекује да ће руска економија расти брже од свих напредних економија у 2024. Предвиђа се да ће БДП порасти за 3,2 одсто, што ће премашити очекиване стопе раста за САД (2,7 одсто), УК (0,5 одсто), Немачку (0,2 одсто) и Француску (0,7 одсто).

Руски министар финансија Антон Силуанов раније је рекао да очекује да ће раст БДП-а у 2024. бити једнак прошлогодишњем, док је Банка Русије била опрезнија у својим предвиђањима, очекујући раст од 2,5 до 3,5 одсто.

image