Економија

Једна од најјачих земаља Европе испада из топ 10 економија света: Све мање доприносе глобалном БДП-у

Међународни монетарни фонд очекује да ће удео Француске у глобалном БДП-у у смислу паритета куповне моћи пасти на 1,98 одсто у 2029. години, у поређењу са 2,2 одсто колико су забележили аналитичари ММФ-а прошле године
Једна од најјачих земаља Европе испада из топ 10 економија света: Све мање доприносе глобалном БДП-у© Henri Szwarc

Спор економски раст ће избацити Француску са листе десет највећих светских економија у року од пет година, показују глобалне прогнозе Међународног монетарног фонда (ММФ).

Ова институција са седиштем у Вашингтону очекује да ће удео Француске у глобалном БДП-у у смислу паритета куповне моћи пасти на 1,98 одсто у 2029. години, у поређењу са 2,2 одсто колико су забележили аналитичари ММФ-а прошле године.

Најновије пројекције фонда показују да ће француски буџетски дефицит остати изнад 4% до 2029. године, а очекује се да ће јавни дуг премашити 115% бруто домаћег производа (БДП).

Европска комисија је раније наговестила потенцијалне сукобе са фискалним правилима ЕУ у свом одговору на француски буџетски план за 2024. годину, наглашавајући да тренутни изгледи представљају ризик од негативног прилагођавања од стране глобалних рејтинг агенција, преноси "Блиц".

Према бази података, коју је ова организација ажурирала у априлу, Велика Британија ће 2029. имати учешће од  2,2% у глобалном БДП-у на основу ППП – биће рангирана као десета највећа светска економија. Предвиђа се да ће Турска заузети девето место, јер се процењује да ће њен удео у наредних пет година достићи 2,09%.

Првих пет привреда који доприносе глобалној економији биће Кина, за коју се предвиђа да ће чинити 19,48% светског БДП-а до 2029. године, САД (14,72%), Индија (9,23%), Јапан (3,21%) и Индонезија (2,79%). Очекује се да ће међу првих десет бити и Немачка (2,77%), Русија (2,71%) и Бразил (2,19%).

ММФ је у априлу повећао своју прогнозу глобалног раста за текућу годину, закључивши да се светска економија показала "изненађујуће отпорном".

Економисти очекују да ће глобални раст БДП-а износити 3,2 одсто у 2024. години, што је за скромних 0,1 процентни поен више у односу на рану јануарску прогнозу. Следеће године очекује се раст од 3,2%.

image