Економија

Цена сребра на десетогодишњем рекорду

Неки инвеститори улажу у сребро да би заштитили своја улагања, док други виде овај метал као уточиште капитала које помаже у неизвесним временима
Цена сребра на десетогодишњем рекордуwww.globallookpress.com © Sven Hoppe

Цена сребра на светским берзама је данас порасла изнад 32 долара за унцу и највиша је за последњих 11 година. Како преноси "Форбс", неки инвеститори улажу у сребро да би заштитили своја улагања, док други виде овај метал као уточиште капитала које помаже у неизвесним временима.

Инвеститори могу да купују сребрне полуге или кованице, акције компанија које се баве ископавањем сребра или фондове (ЕТФ) који су фокусирани на трговину сребром.

Цена сребра има тенденцију да прати перформансе целокупног тржишта акција и привреде. Током економске експанзије, цене сребра углавном расту заједно са БДП-ом и тржиштима, док током рецесије цене сребра углавном падају како привреда успорава.

Аналитичари овом племенитом металу предвиђају светлу будућност, иако је за сада много мање заступљен у инвестирању од злата. Управо због приступачније цене у односу на злато које је премашило 2.400 долара за унцу, процењује се да ће сребро све више бити атрактивно за улагање.

image