Економија

Сребро ове године сија јаче од злата

Сребро "флертује" са ценом од 30 долара први пут у протекле три године, док интересовање за драгоцени метал расте заједно са глобалним тензијама
Сребро ове године сија јаче од златаGetty © Az Jackson

Сребро је ове године постало тражена роба и у понедељак се продавало за 28,717 долара по унци, што је раст од 19,2 одсто од почетка године. Метал је први пут од маја 2021. достигао бројку од скоро 30 долара по унци.

Раст цене сребра од почетка године до данас надмашио је злато, којим се у понедељак трговало за 2.383 долара, што је скок од 15 одсто ове године.

"Голдман Сакс" је проценио да ће ове године цена злата ићи око 2.700 долара по унци, док за сребро предвиђа цену од око 32,45 долара.

Аналитичари са портала "Стрит" наводе да је за раст цене сребра ове године "крива" инфлација због које Федералне резерве неће смањити каматне стопе, пораст глобалне потражње, али и интерес инвеститора широм света, али посебно у Индији и Кини, за заштиту богатства у условима геополитичких тензија.

Последњи фактор је вероватно био главни разлог за повећање сребра од четири одсто у протеклој недељи и 13,7 одсто до сада у априлу.

Бриге да би сукоб на Блиском истоку могао да измакне контроли подстакли су куповину злата, сребра и платине целе прошле недеље.

image