Економија

Цене у Немачкој поново расту: Инфлација изненадила пред очекивано смањење камата ЕЦБ

Немачка инфлација мерена хармонизованим индексом потрошачких цена (ХИЦП) који користи "Евростат" је у мају порасла са априлских 2,4 одсто на 2,8 одсто и сада је највиша за последња четири месеца
Цене у Немачкој поново расту: Инфлација изненадила пред очекивано смањење камата ЕЦБwww.globallookpress.com © Sven Hoppe

Годишња стопа инфлације у Немачкој у мају је према прелиминарним проценама порасла са априлских 2,2 одсто на 2,4 одсто, у складу са очекивањима тржишта, објавио је данас немачки Савезни завод за статистику "Дестатис". Инфлација у Немачкој је порасла први пут након пет месеци.

Цене енергената у Немачкој су у мају биле за 1,1 одсто ниже него у истом месецу лане, док су цене хране порасле за 0,6 одсто.

Услуге су поскупеле за 3,9 одсто међугодишње, а раст цена у овом сектору је убрзан у односу на априлских 3,4 одсто.

Годишња стопа базне инфлације у Немачкој је у мају износила три одсто, исто као у априлу, што значи да је и даље најнижа од марта 2022. године. На месечном нивоу су цене у Немачкој у мају порасле за 0,1 одсто.

Немачка инфлација мерена хармонизованим индексом потрошачких цена (ХИЦП) који користи "Евростат" је у мају порасла са априлских 2,4 одсто на 2,8 одсто и сада је највиша за последња четири месеца.

Раст инфлације је додатни изазов за Европску централну банку која је као циљ поставила 2 одсто, док се припрема за снижавање каматних стопа следеће недеље. Потрошачке цене су у мају порасле за 2,8 одсто у односу на исти месец прошле године, саопштио је немачки Савезни завод за статистику Дестатис. То је више у односу на 2,4 одсто у априлу и изнад средње процене од 2,7 посто, колико су прогнозирали економисти у истраживању "Блумберга".

Мало је вероватно да ће овонедељни резултат одвратити креаторе политике Европске централне банке (ЕЦБ) да 6. јуна смање трошкове позајмљивања, односно да смање референтне камате, по први пут откако су почели да их подижу да би се укротила инфлација. Последњи подаци би, ипак, могли допринети да званичници буду још неодлучнији када су у питању наредни потези.

"Немачка базна инфлација, која искључује цене енергије и хране, је у мају направила значајан корак навише, првенствено због базних ефеката на цене транспорта. Међутим, општи тренд показује да попушта. Прогнозе су да ће се инфлација смањити у наредним месецима и да ће пасти испод границе од 2 одсто у другој половини године. Базна инфлација и раст цена услуга ће се вероватно показати чвршћим, али ће такође благо опасти током године", сматра економиста Мартин Адемер.

Инвеститори су смањили опкладе након неочекивано добрих извештаја о висини плата у првом кварталу и анкета које сигнализирају здраву економску активност приватног сектора. Они сада прогнозирају само два смањења камата за четвртину поена у 2024.

image