Економија

Немачка економија најлошија у Европи: Шпанија и Италија показују знаке опоравка

Такозвани "Вејлов индекс стреса", састављен на основу испитивања 3.750 европских компанија које су на берзи, показао је да се "мотор Европе" налази у најгорем стању
Немачка економија најлошија у Европи: Шпанија и Италија показују знаке опоравкаGetty © Javier Ghersi

Европске компаније суочавају се са све тежим пословним окружењем, због растуће инфлације, као и виших трошкова задуживања, јер каматне стопе и даље остају непријатно високе.

Када је реч о потрошачима, све већа инфлација изазвала је раст цена разних роба и услуга. Високе каматне стопе су такође повећале цену хипотека, остављајући потрошаче празних новчаника.

Такозвани "Вејлов индекс стреса", састављен на основу испитивања 3.750 европских компанија које су на берзи, показао је да је немачка економија у најгорем стању у Европи.

Потрошачи и предузећа избегавају нове инвестиције, док се криза трошкова живота и дуготрајни ефекти пандемије и сукоба у Украјини настављају, упозоравају из "Вејла".

Штавише, ликвидност је такође претрпела ударац, што се прелива и на профитабилност, пошто је укупни економски раст и даље спор.

"Привредна прогноза Немачке за 2024. показује минималан раст, уз ризике који су појачани ослањањем на извоз и ригидност тржишта рада. Постоји страх од потенцијалне рецесије, са ризиком од пада економске производње почетком 2024", наводе из компаније која пружа правне услуге јавним и приватним фирмама и финансијским институцијама.

Њихови аналитичари наводе да је немачки индустријски сектор нарочито оптерећен високим каматним стопама, дефицитом квалификоване радне снаге и гломазном бирократијом, што доводи до неликвидности. "Међутим, знаци ублажавања инфлације, стабилна стопа незапослености и ниски трошкови енергената пружају одређену наду да ће доћи до опоравка у наредној години", наводи се.

Ни француска економија није у бољој ситуацији, пише "Еуроњуз". Проблеми са ликвидношћу, мање инвестиција и слаба малопродаја изазвали су "натпросечне нивое невоља".

Чини се да Великој Британији иде нешто боље, иако се предузећа суочавају са већим трошковима задуживања и скупљим дугом, као резултат константног подизања каматних стопа. Услови рефинансирања су такође постали строжи, што је довело до мање потражње.

Ипак, ситуација на Острву није толико црна пошто се чини да инфлација коначно почиње да попушта, а тржиште рада се показало отпорнијим него што се раније очекивало.

С друге стране, Италија и Шпанија су на узлазној путањи. Очекивања раста и експанзије за ове две земље у наредној години су бољи у односу на друга европска тржишта, закључују из "Вејла".

image