Економија

Цене у еврозони у априлу расле брже од прогноза: Инфлација ипак не посустаје

Годишња инфлација у Немачкој у априлу је била 2,8 одсто, у Француској 2,7 одсто, Шпанији 3,8 одсто, а у Италији 0,8 одсто
Цене у еврозони у априлу расле брже од прогноза: Инфлација ипак не посустајеGetty © Sven Hoppe

Годишња стопа инфлације у еврозони је, према прелиминарној "флеш" процени, у мају порасла са априлских 2,4 одсто на 2,6 одсто, објавио је данас "Евростат".

Тржишта су очекивала нешто блажи раст инфлације у еврозони на 2,5 одсто. Цене енергије у еврозони су порасле за 0,3 одсто међугодишње, док су цене услуга у истом периоду порасле за 4,1 одсто, што у оба случаја представља убрзање у односу на април.

Храна, алкохол и дуван су поскупели за 2,6 одсто, а индустријски производи, осим енергије, за 0,8 одсто међугодишње, у оба случаја споријим темпом него у априлу.

Годишња стопа базне инфлације у еврозони је порасла са априлских 2,7 одсто на 2,9 одсто.
Ако обратимо пажњу на четири највеће привреде еврозоне, годишња инфлација у Немачкој у априлу износи 2,8 одсто, у Француској 2,7 одсто, Шпанији 3,8 одсто, а у Италији 0,8 одсто.

Евростат мери инфлацију хармонизованим индексом потрошачких цена (ХИЦП), а резултати које доноси ова методологија понекад се разликују од података које објављују државе у еврозони.

image