Економија

Београд у односу на градове у региону: Шта је скупље, а шта јефтиније

У Подгорици је за ручак потребно издвојити око 820 динара, у Београду око 1.000, док је порција у главном граду Хрватске за око 400 динара скупља
Београд у односу на градове у региону: Шта је скупље, а шта јефтинијеGetty © Ralph Orlowski

У Сарајеву можете појести оброк у ресторану за око 600 динара, попити капућино за 177 динара и одвести се из кафане таксијем, чији старт кошта 150 динара. Ово су само неке од ставки по којима је овај град јефтинији од Београда. У односу на друге градове у региону, Загреб и Подгорицу, вожња таксијем повољнија је у главном граду Црне Горе, у односу на Сарајево. 

У Подгорици је за ручак потребно издвојити око 820 динара, у Београду око 1.000, док је порција у главном граду Хрватске за око 400 динара скупља. То показује калкулација веб странице Нумбео, која представља највећу светску базу података о трошковима живота.

Ова страница је омиљена међу љубитељима путовања, јер информације могу значајно да олакшају пут приказујући шта путници могу да очекују приликом доласка у одређену земљу. Нумбео је такође и глобална база података о квалитету живота: показује цене стамбеног квадрата, перципирану стопу криминала, квалитет здравствене заштите, транспорта и друге статистике.

Београд-Сарајево

Потрошачке цене у Сарајеву су 12,4 одсто ниже него у Београду, а подстанари у главном граду БиХ кирију плаћају чак 64,3 одсто мање него закупци у Београду. Цене намирница у Сарајеву су за 12,2 одсто ниже него у Београду, али цех у кафани кошта још много мање. Цене ресторана у Сарајеву су за 35,2 одсто ниже него у Београду, па ручак за три особе у овом граду кошта као две порције у српској престоници. Ручак кошта око 600 динара, док је у Београду око 1.000 динара.

Пиће је још повољније - капућино је око 177 динара, што је чак 70 динара мање него у Београду, док је флашица воде око 105 динара. Домаће пиво од пола литра у кафићима кошта око 237 динара и није много јефтиније него у Београду где је потребно издвојити око 254 динара. Пива стране производње су, међутим, чак 30 одсто јефтинија у БиХ. У Сарајеву боца страног пива од 0,33 литра кошта 240, а у Београду чак 350 динара!

Сарајлије све намирнице које су уврштене у анализу плаћају мање, осим што једу скупљи хлеб и зелену салату. 

Предшколско и основно образовање је у Сарајеву приступачније и то за 38, односно за 53 одсто. У  Сарајеву се можете и обући и обути по повољнијим ценама и то чак и у трговинским ланцима који послују и код нас, али у Београду имају веће цене за 6 до 18 одсто.

Београд-Подгорица

У Подгорици су цене обуће и одеће сличне као у Београду, односно ниже су од од 1,2 до 3,5 одсто, док је једино велика разлика у цени мушких ципела, које у Београду коштају 12.670 динара, а у Подгорици се један пар може купити за 2.000 динара мање.

Изнајмљивање стана је за трећину повољније него у Београду, па тако једнособан стан у центру може да се нађе за 470 евра, док је у Београду око 730 евра. 

Комуналне услуге и енергенти су у Подгорици повољнији, али су услуге мобилних оператера и око 44 одсто скупље. Београђани мање морају да издвоје за рекреацију, јер претплата у фитнес клубу кошта око 2.400 динара, а у главном граду Црне Горе око 4.050 динара. Одлазак у биоскоп, међутим, кошта мање, око 586 динара, док је у Београду за гледање филма потребно издвојити око 800 динара.

Такси је повољнији у Подгорици, где старт кошта само 60 центи, док је у Београду 2,3 евра.

Када су у питању цене у ресторанима - ручак кошта око 820 динара, у односу на београдских 1.000 динара. Капућино 187 динара, а што је 24,4 одсто мање него у српској престоници.

У радњама и на пијацама је ситуација мало другачија, јер су неке намирнице јефтиније у Београду, а неке у Подгорици. Хлеб, јаја, јабуке, банане, зелена салата и млеко у Подгорици су скупљи него у Београду, али потрошачи у главном граду Србије морају више да издвоје за сиреве, месо, лук, кромпир, наранџе...

Београд-Загреб

Калкулација веб странице Нумбео показује да је потребно око 2.957 евра у Београду да се одржи исти животни стандард који се може имати са 3.200 евра у Загребу, под претпоставком да особа изнајмљује стан у оба града. Они наводе да су потрошачке цене у Београду 14,5 одсто ниже него у Загребу, али да су цене закупа у Београду у просеку за 15,7 одсто више него у Загребу. Порције у ресторанима и цене у продавницама су повољније, али је локална куповна моћ у Београду је за 36,8 одсто нижа него у Загребу.

Занимљиво је да је у односу на Загреб у Београду скупљи млеко, банане, парадајз и лук, док су све остале намирнице јефтиније. Градски превоз је у српској престоници јефтинији, али је такси скупљи. Како је наведено, старт у Загребу кошта 1,99 евра(233 динара), док је у Београду 2,3 евра(око 270 динара), док је сат чекања чак 55 одсто скупљи.

Београђани чак 36,6 одсто више плаћају чување деце (294 евра), у односу на Загрепчане који за бебиситерку или приватан вртић у просеку издвајају 215 евра.

Оно што прави озбиљну разлику између Београда и Загреба је цена рентирања смештаја. Кирија за гарсоњеру у центру града у српској престоници је скупља за око 100 евра у односу на главни град Хрватске (733 евра). Изнајмљивање трособног стана кошта 300 евра више. У Београду је 1.340 евра, а у Загребу 1.034 евра.

image