Економија

Десет година Евроазијског економског савеза: Основан упркос супротстављању САД

ЕАЕУ је створена и функционише, а ова Унија је отворена за улазак било које државе која дели њене циљеве и принципе
Десет година Евроазијског економског савеза: Основан упркос супротстављању САДwww.globallookpress.com © Alexander Kazakov/Kremlin Pool

Евроазијски економски савез (ЕАЕУ) промовише раст трговине, доноси стварну корист чланицама, а постао један од центара мултиполарног света у настајању, поручио је председник Русије Владимир Путин током самита ЕАЕУ који ове године обележава 10 година свог постојања.

Дан Евроазијског економског савеза (ЕАЕУ) обележен је 29. маја, пошто је тада 2014, у Астани, у главном граду Казахстана, потписан Уговор о оснивању ЕАЕУ, извештава сајт "Катехон".

Уговор су потписали председници Русије, Белорусије и Казахстана. Године 2015, придружила им се Јерменија, а убрзо потом и Киргистан.

Пут ка ближој економској интеграцији ЕАЕУ интеграцији одвијао се врло тешко. Јерменија управо доживљава друштвене и политичке потресе.

Украјина се почев од 2013. године сматрала кандидатом за чланство у ЕАЕУ, али се у фебруару 2014. у Кијеву догодио државни удар. После референдума на Криму, Русија је изложена западним санкцијама.

Прве санкције против Русије уведене су 17. марта 2014. године, а потом су сваке године увођене нове.

У Одеси су 2. маја 2014. украјински неонацисти, уз подршку власти, извршили злочин у Дому синдиката, што је довело до цивилних жртава.

Ово је био јасан сигнал. Једанаестог маја 2014. одржани су референдуми у Доњецкој и Луганској Народној Републици о независности од Украјине.

ЕАЕУ је створена упркос супротстављању САД

Наравно, иза процеса негативне трансформације Украјине стајале су САД. Чињенице показују да је државни удар, између осталог, покренут и како би се спречио улазак Украјине у ЕАЕУ.

Хилари Клинтон, као државни секретар САД критиковала је још 2012. евроазијске интеграционе трендове, називајући их покушајима да се поново створи СССР. "Покушавамо да пронађемо ефикасан начин да успоримо или зауставимо овај процес", рекла је Клинтонова.

Виктор Јанукович је 29. новембра 2013. на самиту Источног партнерства у Виљнусу одбио да потпише споразум са Европском унијом. У децембру је потписао руско-украјински акциони план, који је предвиђао смањење цена природног гаса и руску куповину украјинских еврообвезница, али овај план никада није остварен. Украјина је тада већ била захваћена протестима, а уље на ватру су доливали амерички емисари.

Упркос свему томе, ЕАЕУ је створена и функционише. Унија је отворена за улазак било које државе која дели њене циљеве и принципе, под условима о којима су се договориле државе чланице.

ЕАЕУ примењује Јединствену царинску тарифу, спроводи јединствену царинску регулацију и слободно тргује робом, без царинских декларација и државне контроле.

Унутар Уније спроводи се јединствена спољнотрговинска политика. Закључивање споразума са трећим земљама могуће је само у име ЕАЕУ и њених држава чланица. Пет земаља чланица воде координисану макроекономску, индустријску, агроиндустријску и транспортну политику, као што раде и на стварању јединственог дигиталног простора.

Перспективе ЕАЕУ

Република Молдавија је 14. маја 2018. године добила статус државе посматрача при ЕАЕУ, а 11. децембра 2020. године су тај статус добиле Република Узбекистан и Република Куба.

Осим тога, већ су успостављене зоне слободне трговине са Вијетнамом, Србијом и Сингапуром, а у току су преговори са низом других земаља. Најактивнији преговори се воде са Исламском Републиком Иран.

Године 2016. Врховни евроазијски економски савета је донео одлуку о почетку преговора са Арапском Републиком Египат о закључивању споразума о зони слободне трговине.

Врховни евроазијски економски савет је 9. децембра 2022. донео одлуку да отпочне преговоре са Уједињеним Арапским Емиратима о закључивању споразума о слободној трговини.

Сирија је такође заинтересована за чланство у ЕАЕУ.

У септембру 2017, Јордан је потписао Меморандум о разумевању са Евроазијском економском унијом за промовисање трговине између Јордана и Евроазијске економске уније. Мароко и Евроазијска економска унија потписали су 28. септембра 2017. године у Рабату меморандум о сарадњи којем је циљ јачање економских односа

Године 2023. године потврђено је да су ЕАЕУ и Саудијска Арабија заинтересоване за проширење сарадње. Саудијска Арабија је међу 15 највећих потрошача производа агроиндустријског комплекса ЕАЕУ.

image