Русија

Шта је Путин уговорио на десетогодишњици Евроазијског економског савеза

ЕАЕУ је показао своју ефикасност у суочавању са новим изазовима и санкцијама, истакао је руски председник током самита
Шта је Путин уговорио на десетогодишњици Евроазијског економског савезаwww.globallookpress.com © Alexander Astafyev/Russian Presi

Руски председник Владимир Путин био је домаћин самита Евроазијског економског савеза (ЕАЕУ) који ове године обележава 10 година свог постојања.

На почетку догађаја, Владимир Путин је сумирао резултате постојања ЕАЕУ. Руски председник је рекао да савез промовише раст трговине и доноси стварну корист чланицама читавог савеза. ЕАЕУ је постао један од центара мултиполарног света у настајању.

Председник Русије је током самита напоменуо да је укупан БДП земаља ЕАЕУ порастао је са 1,6 билиона долара на 2,5 билиона долара, а обим међусобне трговине се скоро удвостручио са 45 милијарди долара на 80 милијарди долара у протеклих 10 година.

Поврх тога, више од 90 одсто плаћања између земаља ЕАЕУ се обавља у националним валутама, а трговински промет организације са трећим земљама порастао је за 60 одсто на 22 милијарде долара, истакао је Путин, који је током самита такође рекао да је ЕАЕУ је показао своју ефикасност у суочавању са новим изазовима и санкцијама.

Круг повлашћених спољнотрговинских партнера ЕАЕУ се шири, а на снази су споразуми са Кином, Србијом, Ираном и Вијетнамом, навео је руски председник.

Он је подвукао да је, захваљујући уклањању баријера, обезбеђен висок степен слободе кретања робе у оквиру ЕАЕУ.

Много је урађено и ради се на јачању технолошког суверенитета земаља ЕАЕУ, рекао је Путин, и додао да су у активну фазу су ушли радови на највећем међународном коридору север-југ, који ће чланицама савеза омогућити директан приступ лукама на обалама Персијског залива и Индијског океана.

Евроазијски економски савез је међународно удружење за економске интеграције, које је формирано на бази Царинске уније и Јединственог економског простора.

На самиту у Москви учествовали су и премијер Јерменије Никол Пашињан, председник Белорусије Александар Лукашенко, председник Казахстана Касим Жомарт Токајев, председник Киргистана Садир Џапаров, председник Туркменистана Сердар Бердимухамедов и председник Таџикистана Емомали Рахмон.

Председник Белорусије Александар Лукашенко је рекао да питање либерализације приступа државним набавкама у ЕАЕУ и смањење нивоа националног протекционизма захтева хитно решење, те да ЕАЕУ треба да се ангажује у дигитализацији техничке регулативе, што ће поједноставити процесе сертификације и стандардизације за предузећа.

Земље ЕАЕУ би требало активније да сарађују са афричким земљама које су "сите" западног колонијализма, напоменуо је белоруски председник.

Премијер Јерменије Никол Пашињан је истакао да је ЕАЕУ постао значајна платформа за сарадњу између држава чланица, као и да ће развој транспортне инфраструктуре ће дати додатни подстицај расту трговинског промета земаља-чланица.

Председник Казахстана Касим Жомарт Токајев је рекао да ЕАЕУ мора постати флексибилан и ефикасан у условима нестабилности у свету, и да створи јединствено унутрашње тржиште без баријера.

image