Економија

ММФ упозорава САД: Обуздајте потрошњу и прекините да је финансирате задуживањем

Гита Гопинат је позвала Вашингтон и друге напредне економије да смање свој дуг
ММФ упозорава САД: Обуздајте потрошњу и прекините да је финансирате задуживањемGetty © neoblues

Потпредседница Међународног монетарног фонда (ММФ) Гита Гопинат позвала је САД да смање своје растуће фискално оптерећење, навевши да снажан раст највеће светске економије даје "довољно" простора да обузда потрошњу и повећа порезе.

Време је да напредне економије "улажу у фискалну консолидацију" и да се позабаве начином на који планирају да врате терет дуга на нивое пре пандемије, рекла је она.

"За САД видимо довољно основа да смање величину својих фискалних дефицита, такође с обзиром на снагу америчке економије", рекла је Гопинат у интервјуу за "Фајненшел тајмс".

Упозорења долазе пошто се економисти и инвеститори плаше да године фискалног расипништва и демократа и републиканаца стварају проблеме америчкој економији.

Конгресна канцеларија за буџет, фискални надзорни орган савезне владе, очекује да ће 2029. дуг према БДП-у скочити на ниво изнад претходног максимума из ере Другог светског рата. Предвиђа се дефицит између 5,2 и 6,3 одсто у наредних 10 година, уколико економски планови Конгреса остану исти.

"Искушење да се сва потрошња финансира задуживањем заиста је нешто што земље треба да избегавају", рекла је званичница ММФ-а.

ММФ је у свом извештају објављеном у априлу, навео да очекује да ће САД следеће године забележити фискални дефицит од 7,1 одсто — више од три пута више од просека од 2 одсто у односу на друге напредне економије. Упозорено је да фискални дефицити у САД и Кини представљају "значајне ризике" за светску економију.

Гопинат је похвалила најновије фискалне реформе у еврозони, иако је додала да ће имплементација мера, договорених у децембру, "бити апсолутно критична".

Многи гледају на 2025. као на преломну годину за фискалне изгледе САД, са Доналдом Трампом који је обећао да ће његово смањење пореза из 2017. учинити трајним ако буде поново изабран, и неуспехом Џозефа Бајдена да обузда високе нивое потрошње, што је изазвало забринутост да би дефицити могли да порасту још више него што је предвиђено.

image