Економија

Амерички сан је за већину мртав: Американци се задужују да покрију дневне трошкове

Већина Американаца тешком муком отплаћује своје дугове
Амерички сан је за већину мртав: Американци се задужују да покрију дневне трошковеGetty © Ratchaneeyakorn Suwankhachasit

Робин, 70-годишња пензионисана наставница уметности из Калифорније, преживљава са годишњим приходом од 14.000 долара на име социјалног осигурања.

"Добра сам у буџетирају, па сам могла да се снађем", рекла је она "Гардијану". "Сада, пошто су цене драматично порасле – за хлеб, гас, све - понестане ми новца сваког месеца, па на крају потрепштине плаћам кредитном картицом. Ово траје најмање шест месеци. Забринута сам. Како ћу то да вратим када све кошта све више и више?"

Робин је једна од многих Американаца који последњих месеци или година све више позајмљују како би покрили свакодневне трошкове. Растући трошкови живота у САД могли би негативно да утичу на шансе председника Џозефа Бајдена за реизбор, јер су први пут у историји отплате камата на кредитне картице и кредите за аутомобиле за Американце једнако велики финансијски терет као и њихове хипотекарне камате.

Британски "Гардијан" урадио је анкету о личном нивоу задуживања потрошача у САД и већина је рекла да се муче да отплате своје дугове.

Федералне резерве саопштиле су да ће каматне стопе оставити на 5,25 до 5,5 одсто што је највиши ниво у протеклих 25 година. То су лоше вести за оне који отплаћују дугове. "Узео сам зајам од 2.000 долара на 24 месеца и морам да вратим више од 4.000 долара", рекао је Кенет из Фајета у Алабами.

Свакодневно брине, каже, да ли ће моћи да врати оно што дугује. "Везан сам за један зајам на 48 месеци, али ко уопште може да планира толико дуго с обзиром на то како ствари сада стоје?"

Многи се жале на огромне медицинске рачуне, камате на кредитне картице, али и на само одржавање кућа. "Већина људи које знам, ради два посла да би преживели", рекао је Крис из Денвера, Колорадо који протекле три године плаћа трошкове постављања клима уређаја и уклањања стабала око куће.

За Алекса, 44-годишњака из Лос Анђелеса који је радио на високим руководећим позицијама у индустрији забаве, живот у Сједињеним Државама је изгубио привлачност због његове упорне борбе са дуговима.

Након што је изгубио посао током пандемије, требало му је отприлике 18 месеци да обезбеди нови. "До 2022. моја уштеђевина је била потпуно исцрпљена и остао сам без новца", рекао је он.

Иако је на крају нашао посао са врхунском платом, Алекс каже, да су растуће цене робе, растуће камате и трошкови кирије појачали ослањање његове младе породице на кредитне картице.

"Ово ослањање на кредит постало је неопходна стратегија како бисмо осигурали да можемо да управљамо нашим свакодневним трошковима и одржимо статус кво за нашег сина" каже Алекс.

Он је међу бројним људима који су рекли да размишљају да због финансијске ситуације напусте САД.

"С обзиром на ове економске притиске, озбиљно размишљамо о пресељењу у земље са нижим трошковима живота, већом стабилношћу посла и бољим квалитетом живота. Размишљамо о одласку у Француску, Шпанију или Италију", рекао је он.

"Америчка привреда је толико поремећена да су људи превише уплашени да би узели годишњи одмор. Трка пацова је токсична, а амерички сан? Он је мртав за већину."

image