Економија

Иницијатива да се укине ПДВ на донирање хране ушла у процедуру: Без пореза, више за гладне

Према званично доступним подацима, у Србији се годишње баци између 770.000 и 900.000 тона хране
Иницијатива да се укине ПДВ на донирање хране ушла у процедуру: Без пореза, више за гладне© M.M./ATAImages

Иницијатива о допуни Закона о порезу на додату вредност, која се односи на укидање пореза на вишак хране, односно на њено донирање најугроженијима, ушао је у скупштинску процедуру. Уколико се овај предлог усвоји, велика су очекивања да ће произвођачи прехрамбених потрепштина и трговци бити подстакнути да, уместо у контејнере, преусмере залихе ка народним кухињама и другим хуманитарним организацијама.

Према званично доступним подацима, у Србији се годишње баци између 770.000 и 900.000 тона хране. То је превише неискоришћеног ресурса у борби против сиромаштва, наспрам великог броја људи који и у нашој земљи гладују. Имајући у виду да капацитети народне кухиње више нису довољни, буди се нада да би убудуће ситуација могла да се промени укидањем ПДВ, како би се помогло осетљивим категоријама. 

Статистика је тренутно суморна – око 1,3 милијарде тона хране у свету годишње заврши у кантама за отпатке. У новцу, то је скоро 700 милијарди евра.

Како је објаснио Срђан Будимчић из Банке хране, током прошле године прикупљено је око 400 тона намирница. Ове године очекује се и више.

"Наши многобројни донатори довозе храну до нашег складишта. Заједно са партнерским удружењима, ми је даље дистрибуирамо. Половину трошкова сноси донатор током довоза, а остатак новца улажу наша партнерска удружења", истакао је Будимчић. 

Идеја о укидању ПДВ на донирану храну није нова. После консултација са струком је пре три године урађена анализа, која је показала да би државна каса била лакша за 25 милиона динара. С друге стране, вредност дониране хране повећала би се за око 160 милиона. У више од 20 земаља Европске уније предлог је већ усвојен, а последњи пример стиже из региона. Прошле године укинут је ПДВ на донирану храну пред истеком рока у Босни. 

"ПДВ се не би плаћао на донације вишкова хране предузећа регистрованог за производњу или промет хране чији су примаоци социјалне и друге установе, фондације и задужбине које се баве хуманитарним радом и давањем помоћи социјално угроженим категоријама становништва, без противчинидбе, а чија укупна вредност не прелази један одсто укупног прихода донатора у претходној фискалној години", наводи се у тексту предлога, који ће се наћи пред посланицима Народне скупштине.

image