Свет

ЕУ: Платформа "ОнлиФанс" мора да плаћа ПДВ због "испоручивања услуга"

Компанија коју махом користе сексуални радници изгубила судски случај
ЕУ: Платформа "ОнлиФанс" мора да плаћа ПДВ због "испоручивања услуга"www.globallookpress.com © Omar Marques/Keystone Press Agency

Онлајн платформа "ОнлиФанс" (OnlyFans), коју у великој мери користе сексуални радници, изгубила је судску битку у Европској унији која ће сада од ње захтевати да плати порез на додату вредност на цео износ који је платио претплатник, а не само на накнаду од 20 одсто.

Суд правде пресудио је да је платформа, у пореском смислу, "испоручилац услуга" према Директиви о ПДВ-у иако делује као посредник за другу особу.

Суд ЕУ је тако, пише "Политико", подржао пореску управу Велике Британије која је затражила од власника платформе, компаније "Феникс" да плати ПДВ на приходе између 2017. и 2020. године. Британски суд који се бави случајем "Феникса" затражио је савет од Суда правде током прелазног периода брегзита о томе како да примењује закон ЕУ. Првостепена пореска комора британског трибунала сада ће донети коначну одлуке о случају.

Судије су рекле да се претпоставка да је платформа подложна ПДВ-у на све приходе може оповргнути "када је тај провајдер експлицитно назначен као добављач од стране пореског обвезника и када је то очигледно из уговорних споразума између страна".

"ОнлиФанс" има месечне претплате за људе да продају садржај директно обожаваоцима. Иако сајт такође има музичаре и уметнике који продају своје радове, најпознатији је по продаји сексуалног садржаја.

image