Успорена економска катастрофа: Очекивани амерички дуг од 50 билиона долара олакшава дедоларизацију

Дуг ће премашити пројектовану цифру од 50 хиљада милијарди што ће олакшати Глобалном југу да одбаци долар

Оно што највише узнемирава у прогнозама да ће амерички државни дуг достићи 50 билиона долара (50.000 милијарди) до 2034. је да ће права цифра сигурно бити много већа.

Буџетска канцеларија Конгреса (ЦБО) навела је да ће амерички дуг достићи 122 одсто бруто домаћег производа за деценију од сада, што ће драстично умањити америчку фискалну позицију, а финансирање највећих покретача дуга – одбране, издатака за социјалну заштиту и смањења пореза без повећања прихода – временом ће постати само скупље.

А ова успорена економска катастрофа, са дугом који сада достиже 35 билиона долара, могла би да се убрза политичким поделама и дедоларизацијом водећих тржишта у развоју.

"Тренутна фискална путања би на крају могла да гурне однос дуга према БДП-у до тачке када би за његову стабилизацију био потребан фискални суфицит величине коју је готово немогуће испратити", каже за "Ејжа тајмс" економиста Мануел Абекасис из "Голдман Сакса".

Абекасис додаје да су "изгледи за фискалну одрживост САД постали изазовнији у последњих пет година. Нарочито су очекивања виших каматних стопа значајно погоршале путање односа дуга према БДП-у и реалних камата као удела у бруто домаћем производу".

"Голдманов" економски тим рачуна да ће однос америчког дуга према БДП-у достићи 130 одсто до 2034. са садашњих 98 одсто, што је за осам процентних поена више од процена ЦБО.

Кредитни рејтинг највеће светске привреде – и штампача резервне валуте – озбиљно је угрожен штетним ефектима високих каматних стопа и додатним задуживањем.

Насим Николас Талеб, аутор бестселера "Црни лабуд: Утицај веома невероватног", сматра да би "спирала" америчког дуга, заједно са политичком дисфункцијом у Вашингтону, могла да кошта Вашингтон последњег ААА кредитног рејтинга.

"Све док имате Конгрес да продужава лимит дуга и склапа послове јер се плаше последица ако ураде праву ствар", каже Талеб, "имаћете спиралу дуга".

Како америчка политичка поларизација достиже врхунац, чини се да нема довољно простора за заокрет ка фискалној трезвености. Бајденове демократе немају планове за смањење дуга, а чини се да ни републиканци лојални Трампу немају идеју како да промене ситуацију.

Другим речима, политичка клима на Капитол Хилу оставља мало разлога за наду да ће законодавци моћи да избегну катастрофу.

Због тога, закључује "Ејжа тајмс", није безбедно кладити се да ће амерички дуг порасти само на 50 билиона долара за деценију од сада. Пошто стварна цифра премашује и најгора очекивања, глобална тржишта би могла бити погођена. А Вашингтон ће олакшати земљама Глобалног југа да се реше долара.