Економија

Амерички дуг вртоглаво расте: Овим темпом до 2027. премашиће 50 билиона долара

Американци су успели да, за само 12 недеља, накрцају додатних хиљаду милијарди, односно нови билион дуга
Амерички дуг вртоглаво расте: Овим темпом до 2027. премашиће 50 билиона долара© blackday - stock.adobe.com

Дуг америчке владе по први пут је премашио 34 билиона долара. Подаци које је објавило Министарство финансија показују да је укупни неизмирени јавни дуг порастао на 34,001 билион долара 29. децембра. Та цифра представља укупан износ неотплаћених зајмова америчке савезне владе акумулираних током историје нације.

Американци су успели да накрцају додатних хиљаду милијарди, односно нови билион дуга, за само 12 недеља! 

Уколико наставе овим темпом, да се квартално задужују за додатних билион долара, дуг САД би у 2027. години могао да премаши 50 билиона долара! А, можда и пре.

За само три месеца након што је амерички државни дуг премашио 33 трилиона долара, пошто је буџетски дефицит, односно разлика између онога што влада троши и онога што се слива у буџет у виду пореза додатно екстремно порастао, САД су се задужиле додатних билион долара.

Председница америчког Комитета за одговорни федерални буџет Маја Мекгинис је ову бројку назвала "заиста депресивном". Како преноси Си-Ен-Ен, она је рекла да Америка једноставно не може да престане са задуживањем иако је ниво дуга опасан како за њену привреду, тако и за националну безбедност САД.

Колико би ситуација могла бити озбиљна најбоље говори статистика, која показује да је 1981. године јавни дуг Америке први пут достигао билион долара, а да би стигао до следећег билиона било је потребно пет година. Даље је током економске кризе 2009. достигао 11,5 билиона, а потом је добио убрзање невиђених размера.

Пандемију је Америка дочекала са дугом од 23 милијарди, а из ње је "изашла" са 26 билиона. Задуживање се наставило и даље, па је у првом кварталу 2022. године дуг достигао 30 билиона, чиме су апсолутно премашени сви рекорди који су до тада уопште били замисливи. Дубиоза се, међутим, наставила и од четвртог квартала 2023. године, за само 12 недеља, амерички дуг је порастао за нових билион долара и достигао 34 билиона!

Раст државног дуга у Сједињеним Америчким Државама и другим земљама изазива све већу забринутост због наглог раста каматних стопа који повећава цене сервисирања дуга.

Много већи проблем од висине дуга постају камате, које су већ "нарасле" преко хиљаду милијарди. То, иначе, није трошак отплате дуга, већ само годишњи трошак камата. То је као да плаћате само трошкове финансирања на рачуну за кредитну картицу и не плаћате ништа у односу на дуг. А камата на америчку кредитну картицу брзо се приближава износу од два билиона долара годишње.

Савезна влада можда ускоро неће моћи да плати своје рачуне, јер се финансијска ситуација рапидно погоршава. Сервисирање дуга постаје све скупље, а како је дуг све већи, то ствара и све већи проблем.

Фондација Питер Џи Питерсон тврди да америчка влада троши две милијарде долара дневно само на отплату камата на дугове. Они наводе да ће Влада Сједињених Америчких Држава у року од 10 година потрошити више новца на отплату камата него што традиционално укупно троши на истраживање, развој, инфраструктуру и образовање.

image