Економија

Опоравак немачке привреде све неизвеснији: Производња хлади пословну климу

Пад тражње за немачким производима у иностранству и високи трошкови задуживања су главна препрека немачком производном сектору, који последњих месеци заостаје за услугама
Опоравак немачке привреде све неизвеснији: Производња хлади пословну климу© Stock Photos/Elif Bayraktar

Пословни изгледи Немачке су се погоршали први пут у последњих пет месеци – што је знак да се постепени опоравак највеће европске економије суочава са препрекама, пише "Блумберг".

Ифо-индекс пословне климе је у јуну опао на 89 поена, са 90,3 поена у мају, што је резултат песимистичнијих очекивања у компанијама.

"То је назадовање. Видели смо нека побољшања последњих месеци, али сада се чини да је то престало. Негативни подаци које видимо долазе посебно из производње", рекао је председник Ифо-а Клеменс Фуест, преноси Танјуг.

Он је истакао да се компаније жале да је највећи проблем пад поруџбина и указао на лоше податке из малопродаје, који су сигнализирали да се очекивани опоравак потрошње због раста плата "једноставно не дешава".

Пад тражње за немачким производима у иностранству и високи трошкови задуживања су главна препрека немачком производном сектору, који последњих месеци заостаје за услугама. Додатна брига је претња већих трговинских тензија са Кином.

"Аутомобилске компаније су забринуте због могућности трговинског рата са Кином. Немачке компаније невољно улажу на домаћем тржишту", каже Фуест.

Иако би монетарно ублажавање Европске централне банке требало да помогне да се тај развој преокрене, званичници су јасно ставили до знања да ће бити опрезни у смањењу трошкова задуживања. Инвеститори очекују само између једног и два додатна смањења камата ове године.

image