Економија

Рецесија у еврозони и даље траје: Некадашњи мотори европске привреде сад коче оправак

Главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке Сајрус де ла Рубиа је изјавио да је тренутна ситуација необична пошто су два мотора, Немачка и Француска, "мање-више ван погона"
Рецесија у еврозони и даље траје: Некадашњи мотори европске привреде сад коче оправакwww.globallookpress.com © CHROMORANGE / Melanie Viola

Индустријска рецесија еврозоне се упркос неким позитивним сигналима не ближи крају ни после годину дана, објавио је данас "Маркит економикс", пошто је индекс менаџера набавки (ПМИ) у производњи у марту благо пао са фебруарских 46,5 поена на 46,1 поен.

ПМИ у производњи је параметар који се користи као индикатор економске активности у производњи. Резултат испод 50 поена показује да се производња налази у стању контракције, односно пада активности, док резултат изнад 50 указује на експанзију, то јест раст активности у производњи.

"Сектор производње у еврозони обично покреће неколико мотора, углавном Немачка, Француска, Италија и Шпанија, који заједно чине три четвртине индустријске производње еврозоне", прокоментарисао је главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке Сајрус де ла Рубиа.

Према његовим речима, тренутна ситуација је необична пошто су два мотора, Немачка и Француска, "мање-више ван погона".

Како се наводи на сајту компаније "Ес енд Пи глобал", Италија и Шпанија су у марту забележиле раст индустријске производње, али Сајрус де ла Рубиа сматра да то није довољно да би се подигла индустријска производња у целој еврозони.

"Одржив економски опоравак производње у еврозони је могућ само ако се сви мотори поново покрену", закључио је главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner