Економија

Русија и Иран близу споразума о снабдевању гасом

Русија је прве испоруке горива Ирану извршила железницом у априлу 2023. Тренутно, главни копнени пут за терет који се шаље из Русије у Иран пролази кроз Азербејџан
Русија и Иран близу споразума о снабдевању гасомwww.globallookpress.com © Cfoto

Руски енергетски гигант "Гаспром" потписао је стратешки меморандум са Ираном за снабдевање Исламске Републике гасом, саопштила је та компанија.

Споразум са иранском националном гасном компанијом постигнут је током посете руске делегације Ирану, на чијем челу се налазио генерални директор "Гаспрома" Алексеј Милер, која се састала са иранским министром за нафту Џавадом Овџијем.

Церемонији потписивања наводно је присуствовао привремени ирански председник Мохамед Мохбер. Нису откривени никакви детаљи о меморандуму.

Иран, велика земља која производи нафту и располаже са сопственим великим налазиштима и рафинеријама, најавио је 2023. године планове за стварање међународног гасног чворишта у сарадњи са Русијом, Катаром и Туркменистаном.

Овџи је прошле године рекао да, поред постојећих заједничких пројеката, Иран настоји да сарађује са Русијом на развоју нових налазишта нафте у земљи.

Потпредседник руске владе Александар Новак потврдио да је било разговора о производњи гаса у чворишту на југу Ирана уз учешће руских компанија. Новак је, међутим, приметио да ће "бити потребно још времена да се овоме да конкретан облик".

Москва и Техеран успостављају ближе енергетске и трговинске везе пошто су обе земље под западним санкцијама.

Новак је 2022. најавио огроман енергетски споразум са Ираном вредан 40 милијарди долара, као и споразум о размени залиха нафте и природног гаса. Од тада, две земље разрађују руте и техничке аспекте споразума.

Русија је прве испоруке горива Ирану извршила железницом у априлу 2023. Тренутно, главни копнени пут за терет који се шаље из Русије у Иран пролази кроз Азербејџан.

Он је део такозваног међународног транспортног коридора север-југ (ИНСТЦ), 7.200 километара дугог транзитног система који повезује бродске, железничке и друмске руте за кретање терета између Индије, Ирана, Азербејџана, Централне Азије, Русије и остатка Европе.

Изградња ИНСТЦ-а почела је почетком двехиљадитих, али је даљи развој добио нови замах у светлу западних санкција које су приморале Русију да помери своје трговинске руте ка Азији и Блиском истоку.

image