Економија

ЕУ жели да задржи руско-украјински транзит гаса

Могући споразум би могао изгледати као замена, са Русијом која обезбеђује "азербејџански" гас ЕУ, док Азербејџан шаље "руски" гас негде другде, омогућавајући блоку да одржи свој трговински ембарго против Москве, преноси "Блумберг"
ЕУ жели да задржи руско-украјински транзит гасаwww.globallookpress.com © © Christophe Gateau

Званичници Европске уније покушавају да испреговарају наставак коришћења украјинске инфраструктуре за транзит природног гаса будући да уговор са руским "Гаспромом" истиче крајем године, известио је "Блумберг".

Без обзира на сукоб Кијева и Москве, "Гаспром" је наставио да поштује услове уговора о транзиту са украјинским "Нафтогасом", испоручујући око 15 милијарди кубних метара гаса годишње Аустрији и Словачкој.

Према писању "Блумберга", разговори су још увек у "раној фази", а многи детаљи треба да се реше. ЕУ би радије да купује гас од Азербејџана уместо од Русије и да га испоручује преко инфраструктуре Украјине.

"Чиним све да пронађем решење да украјински систем за транзит гаса настави да ради, јер је то велика предност и неко треба да буде купац. У супротном, ствара губитак", рекао је за "Блумберг" генерални директор "Нафтогаса" Алексеј Чернишов.

Кијев би желео да задржи приход од транзита гаса, који је 2021. износио милијарду долара. Чернишов је, међутим, одбацио могућност продужења садашњег аранжмана са Русијом.

Гасовод Азербејџана до ЕУ је већ у пуном капацитету, а Баку нема директан приступ кијевској мрежи.

Могући споразум би могао изгледати као замена, са Русијом која обезбеђује "азербејџански" гас ЕУ, док Азербејџан шаље "руски" гас негде другде, омогућавајући блоку да одржи свој трговински ембарго против Москве.

Ни влада у Бакуу, ни државна компанија за нафту и гас СОКАР нису коментарисали за "Блумберг" споразум о којем је реч. Аустријске власти су такође одбиле да коментаришу.

Словачки премијер Роберт Фицо говорио је о могућности договора прошлог месеца, након путовања у Азербејџан, пре него што га је упуцао проукрајински активиста.

"Сада зависи од преговора између компанија као што су руски 'Гаспром', азербејџанске, украјинске компаније и друге које треба да се договоре о економским условима и ценама. Ако то ураде, Словачка би могла да увози гас из Азербејџана, при чему ће део остати у Словачкој, а део прелази у друге земље", рекао је тада Фицо новинарима. 

Европска комисија наводно верује да блок може да издржи без руских испорука ослањањем на алтернативне добављаче и спровођењем климатске агенде, која укључује уштеду енергије и коришћење обновљивих извора енергије.

Људи упознати са преговорима, који су желели да остану анонимни, рекли су за "Блумберг" да ће све одлуке вероватно бити донете до краја године, пошто је предвиђено да постојећи споразум истиче како се приближава европска зима.

"Догађаји на фронту такође могу бити фактор", додаје агенција.

image