Економија

Кинески БИД поново прети да од "Тесле" преузме титулу највећег произвођача електричних аутомобила

Очекује се да ће "Тесла" први пут у својој историји забележити негативне стопе продаје у два квартала заредом, док је БИД повећао продају за 21 одсто у другом тромесечју 2024. године
Кинески БИД поново прети да од "Тесле" преузме титулу највећег произвођача електричних аутомобилаGetty © Valeria Mongelli/Anadolu via Getty Images

Продаја електричних аутомобила марке БИД порасла је за 21 одсто у другом тромесечју ове године, приближивши се учинку "Тесле", након што је кинеска свом америчком конкуренту препустио титулу највећег светског произвођача електричних возила (ЕВ) у првом кварталу.  

БИД је продао 426.039 ЕВ у периоду између априла и јуна, што је свега 12.000 возила мање од процењеног учинка "Тесле".

Очекује се да ће "Тесла" забележити пад продаје од шест одсто у истом периоду, што ће бити први пут да америчка фирма забележи негативну стопу продаје у два узастопна квартала, преноси Ројтерс. 

Продаја "Теслиних" ЕВ произведених у Кини је у јуну пала за 24,2 одсто у односу на претходну годину, и износила је 71.007 возила, према подацима Кинеског удружења за путничке аутомобиле.

Са друге стране, БИД је задржао стабилан раст продаје електричних возила, док млађи кинески произвођачи, као што је "Нио", бележе велике стопе раста у најскоријем кварталу. "Нио" је више него удвостручио продају у другом тромесечју, на 57.300 возила.

image