Свет

Успон Кине: БИД претекао Теслу у кварталној продаји електричних возила, на путу да постане највећи

Брзи успон компаније наглашава успех кинеске индустрије, оцењују стручњаци
Успон Кине: БИД претекао Теслу у кварталној продаји електричних возила, на путу да постане највећиGetty © Leonhard Simon / Stringer

Кинески произвођач електричних возила БИД претекао је америчку "Теслу" и постао највећи светски произвођач електричних возила у четвртом кварталу 2023. године, што је још један корак на путу Кине да постане највећи светски извозник аутомобила.

Успех БИД-а, који такође укључује импресивну стопу раста током 2023. године која је надмашила "Теслу" и друге произвођаче електричних возила, представља микрокосмос достигнућа у кинеској надоградњи своје огромне производне индустрије, извозног сектора и домаћег тржишта – што је све кључно за кинески висококвалитетни развој, рекли су стручњаци за "Глобал тајмс".

"Тесла" је саопштио да је испоручио 484.500 електричних возила у последњем кварталу 2023. године, што је нови рекорд за компанију. Међутим, како је БИД продао 526.400 електричних возила у истом периоду, претекао је "Теслу" и у четвртом кварталу године први пут постао највећи светски произвођач електричних возила.

Током целе 2023. године, компанија "Тесла" је задржала своје место највећег произвођача електричних возила, пошто је испоручила укупно 1,8 милиона електричних возила, што је више од укупне продаје БИД-а од око 1,57 милиона комада. Ипак, БИД је забележио међугодишњу стопу раста продаје од 73 одсто за 2023. годину, далеко надмашивши "Теслин" раст продаје од 38 одсто. Таква стопа раста продаје је такође навела многе да спекулишу да ће БИД надмашити "Теслу" и постати највећи светски произвођач електричних возила 2024.

Ово је такође значајно с обзиром на то да тржишна капитализација БИД-а, од 573,17 милијарди јуана (80,21 милијарди долара) представља само делић "Теслиних" 778,42 милијарди долара. У протеклих шест месеци, акције БИД-а су пале за 28,85 одсто, док су "Теслине" акције пале за 11,22 одсто.

Упркос тако огромном јазу на финансијском тржишту, аналитичари очекују да је БИД у доброј позицији да задржи водећу позицију у продаји електричних возила у 2024. у односу на "Теслу".

Ху Киму, заменик генералног секретара Форума 50 за интеграцију дигитално-стварних економија, каже да је успех БИД-а последица низа фактора, укључујући технолошке иновације, велику подршку државе за унапређење индустрије, комплетан и стабилан домаћи ланац снабдевања - што је све помогло БИД-у да направи висококвалитетна, али приступачна електрична возила.

"С обзиром на све ове факторе, није ни чудо што БИД надмашује 'Теслу'", рекао је Ху за "Глобал тајмс".

Успех БИД-а долази у тренутку када је цео кинески сектор електричних возила у 2023. години доживео врхунску годину. Према најновијим подацима Кинеског удружења произвођача аутомобила, у првих 11 месеци 2023. године, кинески извоз возила на нову енергију скочио је 83,5 одсто на годишњем нивоу на 1,09 милиона јединица.

Захваљујући тако брзом расту, укупан кинески извоз аутомобила достигао је 4,41 милиона јединица, што је пораст од 58 процената у односу на исти период прошле године и бројчано надмашио Јапан од 3,99 милиона јединица у истом периоду.

Ово такође представља значајан догађај за кинеску ауто индустрију јер постаје највећи светски извозник аутомобила након што је надмашила Јапан 2023. и Немачку 2022. - две земље које су деценијама доминирале светским аутомобилским тржиштем.

image
VV inauguration
banner