Економија

Вучић: Нема одлуке о забрани извоза уља у Црну Гору, извезено 62 одсто више него лане

Председник Србије је рекао да је прошлогодишња потрошња рафинисаног уља у Црној Гори била око 8,4 милиона литара.
Вучић: Нема одлуке о забрани извоза уља у Црну Гору, извезено 62 одсто више него лане© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не постоји никаква одлука о забрани извоза уља у Црну Гору и додао да је Србија у првих шест месеци ове године извезла 62 одсто више рафинисаног уља у односу на исти период лане.

"Република Србија је за првих шест месеци прошле године извезла у Републику Црне Горе 3,5 милиона литара рафинисаног јестивог уља. Република Србије у првих шест месеци ове године у Црну Гору извезла 5,7 милиона литара рафинисаног уља", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара на Пасуљанским ливадама, где је присуствовао Дану високих званица у оквиру опитно здружене тактичке вежбе с бојевим гађањем "Ватрени удар 2024".

Додао је да се залаже за слободну трговину и да је она за Србију од суштинског значаја.

"Ми произведемо годишње 780.000 тона сунцокрета, 70 милиона литара (уља) је потребно за нашу потрошњу, док је укупна производња рафинисаног уља је око 155 милиона литара. Ми неких 85 милиона литара можемо да извеземо неометано", нагласио је председник.

Он је рекао да је прошлогодишња потрошња рафинисаног уља у Црној Гори била око 8,4 милиона литара.

Председник је истакао да Србија довољно у својим резервама има довољно уља да подмири једногодишње потребе Црне Горе без проблема.

"Наше резерве су много веће од целе једногодишње потрошње потрошње Црне Горе. Ако им нешто затреба - а то не говорим због партнерских односа које имамо са властима у Црној Гори, већ због братског народа у Црној Гори - никада не морају да брину за то", рекао је Вучић.

Додао је да да је у резервама тренутно око 11 милиона литара рафинисаног уља.

"Људи у Црној Гори не морају да брину. Увек желимо слободну трговину, али увек желимо да будемо са братским народом у Црној Гори, а баш ме брига за партнере у власти у Црној Гори", поручио је Вучић.

image