Економија

Лето греје и цене горива: Поскупели и бензин и дизел

Од почетка године дизел је поскупео 14 динара, док је цена бензина на пумпама данас скупља за чак 21 динар у односу на почетак године
Лето греје и цене горива: Поскупели и бензин и дизелGetty © stock photo/Virojt Changyencham

У Србији ће у наредних седам дана максималнa малопродајнa ценa бензина бити већа за два динара, а дизел ће на пумпама коштати три динара више по литру, саопштено је из Министарства унутрашње и спољне трговине.

Цена евро дизела ће бити 208 динара, а бензин БМБ 95 ће бити 195 динара по литри.

Ово је пето узастопно поскупљење нафтних деривата од почетка јуна.

Дизел је данас на пумпама чак девет динара скупљи него 7. јуна, док је бензин скупљи за шест динара по литру у односу на почетак месеца.

Према подацима МУСТ, од почетка године дизел је поскупео 14 динара, док је цена бензина на пумпама данас скупља за чак 21 динар у односу на почетак године.

Последњих дана цена барела сирове нафте премашује и 87 долара, што је највиши ниво од априла. То се одражава и на цене деривата на нашим пумпама. Од краја маја сваког петка, цене евродизела и бензина, које регулише држава, расту.

Генерални секретар "Удружења нафтних компанија Србије" Томислав Мићовић je рекао да ће цене нафте највероватније стати на овом нивоу и вратити се, као и да је америчко тржиште главни покретач скока цена.

"Просто индикатори које користе трговци да би евентуално погурали своју потражњу, повећали су потражњу на тржишту. Многи индикатори су указивали да ће бити проблема са снабдевањем нафтом, пре свега на америчком тржишту. Међутим, испоставило се да то баш није тако и сад се заустављамо на овом нивоу", рекао је Мићовић за РТС.

На питање да упореди цене горива у региону, Мићовић каже да Грчка и Албанија имају своју политику веома великих акциза на бензин и доприноса и они имају зато и највише цене, као што Северна Македонија, Босна и Бугарска имају веома мале акцизе па су увек на дну те листе, док се Србија налази на средини.

Мићовић каже да су све земље подигле своје цене под утицајем глобалних промена и високих котација бензина и дизела. Говорећи о понуди и потражњи, истиче да је лето пред нама, кренула су путовања, пумпе су веома активне и да се продаје доста горива.

image