Економија

"Експо 2027": Изложба у Београду бавиће се значајем игре

Око 120 земаља, међународних организација и компанија учесника имаће прилику да на 25 хектара изложбеног простора одговори на задату тему, а ми ћемо сазнати како игра као људска супермоћ може да понуди нова решења за будућност, наводи се у саопштењу предузећа "Експо 2027"
"Експо 2027": Изложба у Београду бавиће се значајем игре© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Предузеће "Експо 2027" саопштило је данас да ће се изложба у Београду бавити значајем игре која је важан део људског развоја и еволуције, подсећајући на то да су многи велики изуми настали из игре.

Како је наведено, изложба "Игра(ј) за човечанство: Спорт и музика за све" бавиће се игром за човечанство која одражава глобална питања и изазове даљег људског развоја у окружењу које се брзо мења у дигиталном и технолошком друштву.

"Око 120 земаља, међународних организација и компанија учесника имаће прилику да на 25 хектара изложбеног простора одговори на задату тему представљањем кроз различите програме и активности, а ми ћемо сазнати како игра као људска супермоћ може да понуди нека нова решења за будућност, као што је то чинила много пута кроз историју човечанства", наводи се у саопштењу.

Из предузећа "Експо 2027" подсећају да проналасци најчешће настају као резултат дугог, упорног рада и истраживања а да су ипак многи проналасци настали су из радозналости и игре.

"О настанку точка или открићу ватре има различитих теорија, али се сви слажу да су настали случајно. Потреба људи да разумеју и овладају природним силама постоји од памтивека. И док су у давнини овим природним појавама приписиване божанске карактеристике, у новије доба људи су схватили да природне силе могу да обуздају, па и да искористе", наводи се у саопштењу.

Подсећају да је америчког научника Бенџамина Френклина док је пуштао змаја затекло јако невреме са грмљавином, те га је удар грома у змаја навео да закључи да је гром једна врста електричне варнице. Из овог сазнања настао је један од најпознатијих Френклинових изума - громобран.

У саопштењу додају да је Никола Тесла на изложби у њујоршком Медисон Сквер Гардену 1898. године демонстрирао први "телеаутоматон", односно, чамац на даљинско управљање путем радио-таласа. Верује се да је Тесла до овог изума дошао играјући се бродићем на реци Нијагари док је учествовао у изградњи бране на овој реци.

Такође наводе и пример Ејмса Вотсона и Френсиса Крика који су открили структуру двоструке спирале ДНК шездесетих година прошлог века док су се играли сетом обојених лоптица.

"Али човечанство такође има дугу историју фантастичних изума када креатор има простора да истражује и открива. Ови проналасци настали из игре показују да игра подстиче сагледавање проблема из више углова и подстиче проналажење креативних решења", наводе у саопштењу предузећа "Експо 2027".

image