Економија

Мали: Свет иде напред, нећемо дозволити да Србија заостаје

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали је рекао да странци хоће више да инвестирају у Србију, јер се показала стабилном и кредибилном
Мали: Свет иде напред, нећемо дозволити да Србија заостаје© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали је изјавио данас да би потписивање Споразума о слободној трговини са Кином за наше произвођаче отворило и то тржиште и и додао да ће Србија и Кина потписати неколико споразума.

Он је у емисији "Добро јутро, Србијо" на ТВ Хепи истакао да су Кинези испунили свако обећање које су дали Србији и да сама најављена посета Си Ђинпинга говори о свему томе и колико се поштује политика председника Србије.

"Велика част је да такав лидер који долази у три државе Европе, долази у Србију. То показује колико је председникова политика добра и она је та која отвара врата у свету и лидери осталих земаља то виде. Потписаћемо бројне споразуме. Си Ђинпинг је одржао обећање и за железару, РТБ Бор, спасио је радна места људима, Линглонг и остале компаније које су дошле", рекао је Мали.

"Странци хоће да улажу у нашу земљу"

Он је напоменуо да су били важни и састанци у Паризу, а да се разговарало о зеленој транзицији и изградњи нуклеарних електрана.

"Нама потрошња струја расте, а желимо да још више развијемо земљу, а за то је потребна струја. Сваки одговорни политичар као што је Вучић размишља 10 година унапред. Апсолутни лидер у томе је Француска", рекао је Мали.

Он је казао и да је француски председник Макрон обећао да ће доћи на потписивање споразума о рафалима.

"То су уговори који не само да приближавају две земље, постајете стратешки партнери. Потпуно је промењена атмосфера када је Србија у питању. Хоће странци да више инвестирају у Србију, јер се Србија показала стабилном и кредибилном", рекао је министар и подсетио на улагање француске компаније у београдски аеродром.

Он ја најавио да ће ове године аеродром имати 10 милиона путника. Додао је да су прогнозе биле да ће их толико бити тек 2027.

"Видите како једна инвестиција вуче другу. За неколико година то ће бити 15 милиона путника, што вуче нови терминал, нову писту, то показује да Србија расте и развија се", рекао је Мали и напоменуо да опозиција није изашла са неким конкретним пројектом.

Летећи аутомобили

Министар финансија је изјавио да је у Кини први пут видео летеће аутомобиле.

"Свет иде напред. Нећемо да дозволимо да Србија заостаје. Хоћемо да развијамо партнерства и искористићемо ЕКСПО. Њима је то смешно. Али то значи бољи имиџ Србије, они се томе смеју. Али то говори о њиховој политици. Имао сам јуче видео-кол са француском компанијом која производи летеће аутомобиле. У контакту смо са 4-5 најнапреднијих компанија у тој области и очекујем њихов долазак. Сањамо велике снове", поручио је министар.

Он је рекао да Србија жели да се прикаже у најбољем светлу.

"Замислите тај циљ који имамо, да нам БДП буде 100 милијарди. Замислите како је Србија јака земља. То су снови које сањамо, уз све изазове, свако обећање које смо дали смо испунили. Боље се носимо са свим кризама него други. Када добијемо инвестициони рејтинг то ће бити огромна промена у односу на 2012. када смо били на ивици банкрота", рекао је Мали.

image
VV inauguration
banner