Економија

Нико неће "ауди" на батерије: "Фолксваген" разматра затварање фабрике због слабе продаје

Компанија је саопштила да ће проналажење алтернативне функције за фабрику у Бриселу или њено потпуно затварање, као и други непланирани издаци, ове године проузроковати трошкове од 2,6 милијарди евра
Нико неће "ауди" на батерије: "Фолксваген" разматра затварање фабрике због слабе продајеGetty © Julian Stratenschulte/dpa

Немачки произвођач аутомобила "Фолксваген" објавио је да разматра затварање фабрике луксузног електричног модела "аудија" у Бриселу због слабе потражње за врхунским електричним аутомобилима. Бриселска фабрика у којој је прошле године произведено око 50.000 аутомобила има проблема са "дугогодишњим структуралним изазовима", због високих логистичких трошкова.

Компанија је саопштила да ће проналажење алтернативне функције за фабрику у Бриселу или њено потпуно затварање, као и други непланирани издаци, ове године проузроковати трошкове од 2,6 милијарди евра, преноси Ројтерс.

Ако се најцрње прогнозе обистине, "Фолксваген" ће, први пут од 1988. године, бити принуђен да затвори неку од својих фабрика.

Немачка компанија је због ових потешкоћа снизила и своју процену оперативне добити и сада сматра да ће се она кретати у распону између 6,5 и 7 одсто, док је раније очекивала резултат између 7 и 7,5 одсто.

Акције "Фолксвагена" су после ових вести на берзама забележиле пад од 1,7 одсто.

image