Економија

Немачка постала токсична за индустрију: Компаније беже у иностранство

Многе компаније истичу високе цене енергената, које су скочиле након што је Немачка изгубила приступ руском природном гасу 2022. године, као један од главних узрока својих проблема
Немачка постала токсична за индустрију: Компаније беже у иностранство© Friso Gentsch/picture alliance via Getty Images

Сваки трећи немачки произвођач, односно двоструко више њих него 2022. године, размишља да због економских проблема производњу пресели у друге земље, пише "Билд", позивајући се на тврдње Зигфрида Русвурма, шефа Федерације немачке индустрије (БДИ).

Међу последњим фирмама које су почеле да планирају пресељење је произвођач кућних апарата "Миеле", који планира да отпусти 2.000 радника у Немачкој и да 700 радних места отвори на својој локацији у Пољској. Произвођач грејања "Виесман" је већ преселио 3.000 радних места у Пољску.

"Фолксваген" је прошле године саопштио да ће изградити нову фабрику батерија у САД, а БАСФ је најавио планове да уложи 10 милијарди евра у фабрику петрохемије у Кини због отпуштања запослених у седишту у Немачкој.

Француски произвођач челичних цеви "Валоурек" затворио је производњу у Немачкој у септембру прошле године, док су произвођач гума "Мишлен" и његов амерички ривал "Гудјир" најавили да ће затворити своје немачке фабрике до краја 2025.

Русвурм наводи да је све већи број компанија које кажу да је њихово "стрпљење са Немачком при крају". 

Према његовим речима, успоравање привредног раста и високе стопе инфлације, посебно у енергетици, резултирале су мањим инвестицијама, а Берлину недостаје стратегија да преокрене ситуацију.

То заузврат доводи до постепеног пада производње, рекао је он, и додао да док постојеће производне линије могу наставити да раде неко време, "нове се више не граде у Немачкој".

Многе компаније истичу високе цене енергената, које су скочиле након што је Немачка изгубила приступ руском природном гасу 2022. године, као један од главних узрока својих проблема.

Ово је погоршано одлуком Берлина да постепено укине нуклеарну енергију и угаљ и пређе на обновљиве изворе, што је, према Русвурму, ставило произвођаче који раде у Немачкој у значајно неповољнији положај у поређењу са другим индустријализованим земљама.

"Нико данас не може са сигурношћу да каже како ће наше снабдевање енергијом изгледати за седам година, и зато нико не може да каже колико ће тада бити високе цене енергената у Немачкој. За компаније које морају да доносе инвестиционе одлуке, то је апсолутно токсично", рекао је он у интервјуу за "Фајненшел тајмс" раније ове недеље, додајући да влада прави грешке у погледу своје енергетске политике са својом амбициозном климатском агендом.

image