Култура

Представа "12" Никите Михалкова гостује у Београду

Због комплексних сценских сегмената у Београду биће урађен нови сценски декор
Представа "12" Никите Михалкова гостује у Београдуwww.globallookpress.com © © Komsomolskaya Pravda

Представа "12" руског редитеља Никите Михалкова, коју је режирао према истоименом филму гостоваће у Народном позоришту у Београду 26. и 27. октобра на великој сцени ове куће културе.

Реч је о продукцији Theatre and Cinema Center under Nikita Mikhalkov direction. 

Ову вест управо су потврдили за "Политику" из управе националног театра где техничка екипа увелико истрајава на неопходним, захтевним припремама за ово гостовање, будући да ће због комплексних сценских сегмената у Београду бити урађен нови сценски декор.

Премијера представе "12" изведена је 2021. на сцени Бољшој театра у Москви, репризно издање у тамошњој Концертној дворани, са више од хиљаду места. 

Никита Сергејевич Михалков, аутор награђиваних филмова "Близу раја", "Варљиво сунце", 1-2, "Урга", "Сибирски берберин", рођен је у угледној уметничкој породици. Његов прадеда био је царски управник Јарославља, чија мајка је била принцеза из породице Галицин. Никитин отац Сергеј Михалков најпознатији је као писац дечије литературе. 

Редитељ Никита Михалков 2007. режира филм "12" заснован на чувеном америчком остварењу "12 гневних људи" (1957) Сиднија Ламета.

Већ 2008. за ово дело Михалков је добио награду публике на фестивалу у Карловим Варима, исте године био је номинован за награду "Оскар" у категорији филм године ван енглеског говорног подручја.

У својој представи "12" Михалков отвара морална питања: како живети са другима. На сцени публика има могућност да прати игру 12 глумаца који показују како је Михалков спојио позоришна, филмска и видео-средства у овој представи.

image