Култура

Објављен програм 81. Венецијанског фестивала: Нови Алмодоваров филм и наставак "Џокера"

Фестивал ће отворити, ван конкуренције, "Битлђус битлђус" Тима Бартона, наставак његове култне хорор комедије "Битлђус" из 1988. године
Објављен програм 81. Венецијанског фестивала: Нови Алмодоваров филм и наставак "Џокера"Getty © Photo by Pascal Le Segretain/Getty Image

Предстојеће 81. издање Филмског фестивала у Венецији – где ће се преплести бројне звезде и нова имена филмске уметности која су се опробала у широком спектру жанрова – спремно је да ојача статус догађаја као главне дестинације за студије и стриминг компаније које ће с познате Мостре лансирати кампање за Оскара, али и најбоља биоскопска остварења, пише "Варајети".

У богатом програму фестивала који се одржава од 28. августа до 7. септембра амерички лист истиче наставак "Џокера", филма који је 2019. освојио Златног лава. Главне улоге тумаче Хоакин Феникс и Леди Гага.

Уметнички директор Венецијанског фестивала Алберто Барбера истакао је, на конференцији за новинаре на којој је објављен списак учесника, да се са "Џокером 2" Тод Филипс потврдио као "један од најоригиналнијих редитеља савременог америчког филма".

У трци за главну награду, Златног лава, налази се и филм "Квир" редитеља Луке Гвадањина, адаптација дела Вилијама Бароуза, у којој Данијел Крејг игра пишчевог алтер ега, а ту је и први филм на енглеском шпанског редитеља Педра Алмодовара "Рум некст дор" са Џулијаном Мур и Тилдом Свинтон.

Како је најављено, међу учесницима су и драма "Бруталист" Брејдија Корбета  о јеврејском архитекти Ласлу Тоту, који је преживео Холокауст, а игра га Ејдријен Броди и "Ордер" Џастина Карцела, са Џадом Лоуом и Николасом Холтом, о белој супрематској организацији из осамдесетих година.

Међу ишчекиваним филмовима налази се и "Кил џоки" Луиса Ортеге, о талентованом џокеју навученом на дрогу, који пада под утицај криминалаца.

Такмиче се, између осталих, и биографски филм ("Марија") о оперској певачици Марији Калас, редитеља Пабла Лараина, са Анђелином Џоли у насловној улози, и еротски трилер "Бебигрл" холандске редитељке Халине Реијн са Никол Кидман и Антонијом Бандерасом у главним ролама.

Алфонсо Куарон враћа се на Филмски фестивал у Венецији својом новом серијом "Дисклејмер" с Кејт Бланчет и Кевином Клајном, о истраживачкој новинарки која постаје предмет истраживања мрачних тајни из прошлости.

У Венецију долази, између осталих, акциона комедија Џона Вотса  "Волфс" у којој игра добитни пар Џорџ Клуни и Бред Пит.

Како је најављено, фестивал ће отворити ван конкуренције "Битлђус битлђус" редитеља Тима Бартона, наставак његове култне хорор комедије "Битлђус" (1988), а у новом филму играју Винона Рајдер, Кетрин О’Хара, Џастин Теро, Моника Белучи и други.

image