Култура

Златни лав за животно дело: Венецијански фестивал одаје признање режисеру Питеру Виру

Иако је за четири деценије режирао само 13 филмова, Питер Вир је обезбедио себи место на небеском своду великих редитеља, поручио је уметнички директор Мостре
Златни лав за животно дело: Венецијански фестивал одаје признање режисеру Питеру ВируGetty © Photo by Kevin Winter/Getty Images

Славни аустралијски редитељ и сценариста Питер Вир лауреат је Златног лава за животно дело предстојећег Венецијанског филмског фестивала, саопштили су организатори смотре на Лиду, преноси Ројтерс.

Вир је препознатљив по филмским остварењима "Друштво мртвих песника" и "Труманов шоу", 2022. године је добио почасног Оскара, а Златног лава за животно дело добиће на предстојећем филмском фестивалу у Венецији.

"Венецијански филмски фестивал и његов Златни лав део су фолклора нашег заната. Велика ми је част као редитељу што сам добио награду за животно дело", рекао је Вир.

Вир (79) се прославио класиком "Пикник код Хангинг Рока" (1975), а врата Холивуда му отварају филмови "Галипоље" и "Година опасног живљења" почетком 1980-их година.

"Иако је за четири деценије режирао само 13 филмова, Питер Вир је обезбедио себи место на небеском своду великих редитеља", изјавио је уметнички директор Мостре Алберто Барбера.

Позната су и његова остварења "Сведок" (1985) с Харисоном Фордом у насловној улози и "Господар и војсковођа" (2003) с Раселом Кроуом.

Овогодишњи Венецијански филмски фестивал биће одржан у лагуни острва Лидо, трајаће од 28.августа до 7.септембра, а конкурс за овогодишњи фестивал биће расписан у јулу.

image