Култура

"Златни торањ" Палићког фестивала припао филму "78 дана"

Жири главног такмичарског програма 31. Палићког фестивала је оценио да је филм Емилије Гашић "невероватно режиран, одглумљен, снимљен и монтиран"
"Златни торањ" Палићког фестивала припао филму "78 дана"© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Награда "Златни торањ" за најбољи филм на Фестивалу европског филма Палић припао је остварењу "78 дана" редитељке Уне Гашић, саопштио је данас жири на конференцији за новинаре. Жири главног такмичарског програма 31. Палићког фестивала, ког чине редитељ Бојан Вулетић, продуценткиња Бетина Брокемпер и глумица Лијана Руоките-Јонсон, оценио је да је филм Емилије Гашић "невероватно режиран, одглумљен, снимљен и монтиран".

Жири је навео да ће "78 дана" гледаоце дирнути својим хумором, терајући их да се смеју и плачу у исто време. Награду "Палићки торањ" за најбољу режију жири је доделио Рунару Рунарсону за "Кад сване дан", оценивши да је филм "импресионирао не само врхунском глумом и сугестивном употребом слике и звука, већ и приказом унутрашњег туговања у сложеној ситуацији у вези".

Жири је доделио специјално признање филму "Човек магнет" Густа ван ден Бергеа, "за поетско путовање у овој егзистенцијалној бајци, у којој нас бриљантни главни глумац Дени Роналдо води на путовање кроз време и просторе".

Жири у саставу Давид Кастељанос, Наталија Аврамовић и Константинос Никифору прогласио је за најбољи филм такмичарског програма "Паралеле и судари" "Паноптикон" у режији Џорџа Сихарулидзеа.

"Моћан дебитантски филм о одрастању који истражује самооткривање брзим темпом. Филм о сексуалности и друштвено-политичким и верским питањима која главног јунака воде у свет одраслих", стоји у образложењу жирија.

Специјално признање жирија "Паралела и судара" додељено је филму "Босански лонац", редитеља Паве Маринковић, за "безвременску и добро написану људску причу о имиграцији и актуелној политичкој ситуацији у Европи 2024. године у потрази за идентитетом".

Жири у коме су Бетина Хирш, Пјер Ив Роже и Стојан Синадинов доделио је награду ФИПРЕСЦИ за најбољи филм Главног такмичарског програма остварењу "Девојка са иглом" редитеља Магнуса фон Хорна, оценивши да "изазива разоткривајућа питања о нашој људскости".

"Горки лист награда публике" 31. Фестивала европског филма Палић припала је "78 дана". Добитницима ће награде бити уручене вечерас на Летњој позорници Палић.

image