Култура

Домаћи филм "78 дана" награђен главним признањем на фестивалу у Инсбруку

Радња прати две сестре тинејџерке које снимају свој свакодневни живот. Дани пролазе, снимају природу, ноћно небо током бомбардовања и задиркују Тијану, своју најмлађу сестру. Ствари се мењају када мистериозни дечак и његова стидљива сестра стигну из Београда и уселе се у кућу првог комшије
Домаћи филм "78 дана" награђен главним признањем на фестивалу у Инсбруку© IFFI/Alena Klinger

Филм "78 дана" редитељке и сценаристкиње Емилије Гашић награђен је главном наградом на међународном филмском фестивалу у Инсбруку, у Аустрији (ИФФИ).

У главном програму такмичило се још пет филмова из различитих делова света, а победничко остварење 78 дана приказано је два пута у пуној сали биоскопа Леокино, испод Алпа, након чега је уследио разговор са публиком.

Главне улоге у филму тумаче глумице млађе генерације Викторија Васиљевић, Тамара Гајовић, Милица Гицић и Маша Ћировић, као и познатије колеге Павле Чемерикић, Јелена Ђокић, Горан Богдан.

Радња филма прати две сестре тинејџерке које снимају свој свакодневни живот кућном камером, преко старијих снимака који се повремено појављују на траци. Њихов отац је убрзо мобилисан.

Пре него што оде, замоли их да сниме нешто лепо за њега. Дани пролазе, снимају природу, ноћно небо током бомбардовања и задиркују Тијану, своју најмлађу сестру. Ствари се мењају када мистериозни дечак и његова стидљива сестра стигну из Београда и уселе се у кућу првог комшије. Нова пријатељства, први пољупци и прва разочарања преузимају страх од бомби.

Подсетимо, филм Емилије Гашић имао је светску премијеру на међународном фестивалу у Ротердаму (ИФФР) у програму "Брајт фјучр". До сада је приказан у такмичарским програмима на фестивалу "ОФФ Камера" у Кракову, ИндиЛисбоа у Лисабону и Фестивал "Де сине ал Есте" у Лими, Перу. Такође, добитник је главне награде за најбољи филм на филмском фестивалу на Кипру ("Сајпрус филм дејс").

Предстојећи фестивали у оквиру којих ће бити прилазан су "Кино Оток Исола" у Изоли, Словенија затим "СинемаХове" у Валенсији, Шпанија.

Након фестивалских приказивања филм ће се наћи у биоскопској дистрибуцији, крајем лета.

Филм "78 дана" настао је у копродукцији српске куће "Сет сејл филмс" и бањалучке продукције Неоарт уз подршку Филмског центра Србије и Аудиовизуелног центра Републике Српске.

image