Култура

Завршен филмски фестивал у Требињу, филму "Чувари формуле" Гран при Леотара

Велика повеља за најбољу режију додељена је Александри Лазаровски за филм "Стелар", док је глумац Сенад Башић добитник Велике повеље за улогу гастарбајтера Фарука у филму "Босански лонац"
Завршен филмски фестивал у Требињу, филму "Чувари формуле" Гран при ЛеотараGetty © Enrico Bottino/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Image

Филм "Чувари формуле" редитеља Драгана Бјелогрлића добитник је Гран при Леотара на 12. Фестивалу европског и медитеранског филма у Требињу.

Фестивал је завршен доделом Великих повеља Леотара и приказивањем филма "Слуга 2", саопштио је Требиње филм фест.

Приликом доделе Гран при Леотара, глумци Јован Јовановић и Алиса Радаковић срдачно су се захвалили жирију, граду Требињу и организаторима фестивала.

"Надам се да ће овај фестивал расти до озбиљних висина", рекао је Јовановић.

Велика повеља за најбољу режију додељена је Александри Лазаровски за филм "Стелар", док је глумац Сенад Башић добитник Велике повеље за улогу гастарбајтера Фарука у филму "Босански лонац".

Велика повеља додељена је редитељу и сценаристи филма "Служба" Андрији Шепетковском за најбољи европски филм у целини, док је иста награда за најбољи медитерански филм додељена филму "Тишина од шест до девет".

Фестивал је затворила глумица Југослава Драшковић, наводи се су саопштењу.

Током трајања 12. Фестивала медитеранског и европског филма у Требињу приказано је 30 краткометражних, дугометражних и документарних филмова из 15 земаља, а филмови и пратећи програми су се одржавали у Летњој башти Дома младих, дворишту Музеја Херцеговине, у Културном центру Требиње и на тераси Хотела "Леотар".

Фестивал је и ове године имао промоције ван Требиња ,и то у Љубињу, где су приказана два филма "Чувари формуле" и "Руски конзул".

Две летње вечери на Стадиону малих спортова окупиле су око 500 Љубињаца, а након пројекције филма "Чувари формуле" публици су се представили и глумци у овом филму Јован Јовановић, Алиса Радаковић и Маја Чампар.

Фестивал под слоганом "Осунчани филмом” свечано је отворен доделом Златних платана Љубомиру Бандовићу и Нивес Иванковић, којима је награду доделио градоначелник Мирко Ћурић.

Специјални гост вечери у музичком делу програма била је Тања Јовићевић и "Џет клок бенд".

Фестивал је организовао Танграм центар из Београда и Алпе Адрија културна мрежа, уз покровитеље фестивала: Аудио-визуелни центар Републике Српске, Град Требиње, Министарство културе Републике Србије и Министарство иностраних послова Републике Србије.

image