Србија и Балкан

Филм о НАТО агресији на СР Југославију: Алијанса користила забрањени осиромашени уранијум (ВИДЕО)

РТ интернешнел снимио је документарни филм о НАТО агресији на СР Југославију, који се пре свега бави питањем последица осиромашеног уранијума који је коришћен у нападу

Поводом 25 година од НАТО агресије на СР Југославију, екипа РТ интернешнел снимила је кратак филм о годишњици, подсећајући да је тада Алијанса користила ракете са осиромашеним уранијумом.

Током 78 дана агресије, на СР Југославију бачено је 15 тона осиромашеног уранијума, углавном на простору Косова и Метохије и Пчињског округа.

У филму говоре Стојадин Дича који је учествовао у разминирању код Врања, који је рекао да су све његове колеге које су радиле на истом послу преминуле од рака, као и да се он лечи. Снимљен је и разговор са Градимиром Јовановићем који је председник Удружења жртава уранијума, једног у Србији.

О томе како осиромашени уранијум изазива малигнитет говорила је министарка здравља Даница Грујичић.

А, о томе како изнутра размишља америчка војска, која упркос знању о штетности осиромашеног уранијума користи такво оружје, говорио је пензионисани амерички официр Џозеф Хикман.

Гледаоци могу да чују и шта кажу италијански лекари који су се бавили овим питањем, али и адвокати који заступају жртве НАТО бомбардовања.

image