Култура

Жарку Лаушевићу постхумно додељена награда "Срце Сарајева"

Глумцу је признање додељено за улогу Живојина Мишића у серији "Време смрти"
Жарку Лаушевићу постхумно додељена награда "Срце Сарајева"© A. H./ATAImages

Глумцу Жарку Лаушевићу постхумно је додељена награда "Срце Сарајева" за најбољег глумца у телевизијским серијама,на 30. Сарајевском филмском фестивалу. Лаушевићу је признање додељено за улогу Живојина Мишића у серији "Време смрти".

Награде "Срце Сарајева" за телевизијске серије додељене су у две категорије - за драмске серије и за комедије.

Седам награда освојила је ТВ серија "Знам како дишеш" Јасмиле Жбанић и Дамира Ибрахимовића: за најбољу драмску серију, најбољу главну глумицу (Јасна Ђуричић), епизодну глумицу (Јелена Кордић Курет), епизодног глумца (Мирвад Курић), звезду у успону (Лазар Драгојевић), сценарио (Јасмила Жбанић и Елма Татарагић) и режију (Нермин Хамзагић).

"Срце Сарајева" за најбољу комедију освојила је серија "Принц из Елеја" Елме Татарагић, Душана Вранића, Енеса Златара и Амре Бакшић Чамо. Ова је серија у категорији комедија освојила и "Срце Сарајева" за најбољег главног глумца (Ален Муратовић) и за сценарио (Елма Татарагић, Душан Вранић, Енес Златар).

"Радио Милева", серија Небојше Гарића, освојила је три "Срца Сарајева" у категорији комедије - за најбољу главну глумицу (Олга Одановић), звезду у успону (Крис Гаврић) и режију (Елмир Јукић).

За награде "Срце Сарајева" за ТВ серије 30. Сарајево Филм Фестивала гласао је струковни жири састављен од више од 500 филмских професионалаца из региона, а ове године било је номиновано осам серија у 14 категорија, саопштили су организатори.

На церемонији доделе награда уручена су и почасна признања Кристофу Папусеку и Филипеу Боберу.

Америчком редитељу, сценаристи и продуценту Алексендру Пејну уручена је награда "Срце Сарајева" за изузетан допринос филмској уметности.

image