Култура

Филмски сусрети у Нишу: Једини фестивал посвећен глумцима

Награда "Павле Вуисић" биће уручена Светозару Цветковићу и постхумно Жарку Лаушевићу
Филмски сусрети у Нишу: Једини фестивал посвећен глумцима© Aleksić Ivan/Wikipedia

Фестивал "Филмски сусрети" биће одржан од 24. до 30. августа на Летњој позорници у Нишкој тврђави, где ће окупити бројне глумце и филмске ствараоце, са 12 домаћих филмова у главном такмичарском програму, најавили су организатори.

Фестивал отвара "За данас толико" редитеља Марка Ђорђевића, а следе филмови "Недеља", "Чувари формуле", "Последњи стрелац", "Мегдан: између воде и ватре", "78 дана", "Хероји Халијарда", "Сунце мамино", "Руски конзул" и "Живи и здрави", најављено је у саопштењу.

Како је наведено, последње вечери 59. Филмских сусрета биће приказани филмови "Јорговани" и "Радничка класа иде у пакао".

"Прве вечери Фестивала награда 'Павле Вуисић' за изузетан допринос уметности глуме у домаћем филму биће додељена Светозару Цветковићу.

Награда 'Павле Вуисић' биће постхумно додељена и Жарку Лаушевићу, којем ће бити посвећен и округли сто у оквиру пратећег програма", речено је у саопштењу.

Уметнички директор фестивала, глумац Андрија Милошевић је подсетио да је то једини фестивал у Србији посвећен глумцима, и признао да лично осећа и дозу треме у новој улози.

"У сусрет великом јубилеју од 60 година, желимо да овај фестивал поново заблиста пуним сјајем. У томе ће нам своју подршку пружити и моје бројне колеге, које ће на овогодишње издање доћи у великом броју. То је доказ да је овај фестивал и даље жив и важан за све нас и је то место где се глумци осећају као код куће", навео је Милошевић.

Према његовим речима, програм фестивала је "богат и разноврстан, са 12 филмова различитих жанрова у такмичарском програму и бројним пратећим догађајима", а поред глумаца из Србије, ту ће бити и "колеге из региона, Француске и других делова света, као и бројни филмски аутори и продуценти".

"Ово је место где се слави филм, али и где се слави живот. Желим да овај фестивал, вођен љубављу према глуми и филму, постане још јачи и значајнији у будућности. И дубоко верујем да ће тако и бити", нагласио је Милошевић.

Како је најављено, пратећи програм укључује промоције књига, разговоре са глумцима, изложбе као и пројекцију документарног филма "Макса - од шибицара до краља", посвећен трагично стадалом глумцу Драгану Максимовићу, као и филм о глумици Мирјани Карановић редитеља Дарка Лунгулова.

"Последње фестивалске вечери биће додељене званичне награде фестивала и приказана два филма у оквиру ревијалног дела - 'Служба' кратки филм Андреја Шепетковског са Весном Тривалић у главној улози и 'Изван времена - Биља Крстић' документарни филм у режији Бранке Бешевић Гајић", наведено је у саопштењу.

image