Опороштај од Јагоша Марковића: Талентом Моцарт, Цезар у свим позориштима (ФОТО/ВИДЕО)

Био је чудо од дара, којe се појављује ретко и остаје заувек, рекао је академик Душан Ковачевић на комеморацији једном од најистакнутијих позоришних редитеља Србије и региона, који је сахрањен данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду

Комеморација Јагошу Марковићу одржана је данас у Народном позоришту у Београду у присуству чланова његове породице, колега и поштовалаца, а један од најзначајнијих позоришних редитеља Србије и региона, који је прерано преминуо 22. септембра у 58. години, сахрањен је касније током дана у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Комеморација је почета емитовањем одломака из неких од антологијских Марковићевих представа попут "Покондирене тикве" и "Учених жена", након чега су у част редитеља присутни дуго стајали, плакали и тапшали.

Директор Народног позоришта Светислав Гонцић поручио је, након минута ћутања, да многи још не могу поверују да Јагоша више нема.

До последњег даха

"Дошао је изненада и својим талентом освојио позориште, а онда нас је тако изненада и напустио. Као у некој његовој представи. По свом таленту био је Моцарт, али је био и Цезар по свим позориштима које је освојио. Код Јагоша је позориште било страст, до последњег атома снаге, до последњег даха. Јагошева уметничка душа је сада део свих нас. Овде, у његовом Народном позоришту, Јагош Марковић ће постојати заувек" казао је Гонцић.

Управница Југословенског драмског позоришта Тамара Вучковић Манојловић истакла је да је Марковић био "јединствен, пун живота и заноса" и да је много волео глумце који су њега обожавали.

Директор Београдског драмског позоришта (БДП) Југ Радивојевић, који је био Марковићев пријатељ 30 година, казао је да славни редитељ оставио "иза себе грандиозна дела и онда отишао у вечност".

"За БДП је био ментор, наш отац и мајка. Данас се раскида веза са свевременим, јер је наш велики Јагош спајао и прошлост, садашњост и будућност" каже Радивојевић.

Драмски писац, академик Душан Ковачевић истакао је да је "Јагош синоним за позориште".

"Био је чудо од дара, који се појављује ретко и остаје заувек. Када ми је пријатељ јавио да је Јагош преминуо, мислио сам да је неспоразум. Помислио сам да је то немогуће, па разговарали смо пре свега неколико дана о новој представи. Можда је ово само још једна позоришна илузија, пријатељу мој…" казао је Ковачевић.

Непроцењиви тренуци

Драмски уметник Небојша Дугалић цитирао је одломак из Чеховљеве приповетке, у којој за једног од ликова пише: "Цео живот није хтео ништа, осим да да све од себе":

"Такав је био Јагош. Када оду тако велики какав је он био, увек прво осетим стид што смо их подразумевали. За мене је сваки тренутак са Јогошем био непроцењив. Јагуле, мој добри, радуј се тамо у загрљају Господњем" казао је Дугалић.

Марковићев колега, редитељ Борис Лијешевић признао је да му је било тешко да одлучи шта ће говорити на скупу у Народном позоришту.

"Ако кажем да ме је сваки разговор продубљивао и ширио, верујем да се многи тако осећају. Ако кажем да сам због њега постао редитељ, видим да су многи ишли на пријемне због њега, а касније сам схватио да он свако људско биће диже у небеса и онда увелича под микроскопом и радује се. Давао ми је савете како да васпитавам децу. "Биће све дивно" послао ми је поруку пред гостовање у Русији… и сад је дивно, колико те сви волимо, и како си нас све сабрао" казао је Лијешевић и додао да у Црној Гори има једна изрека: "Душа му пјевала у рају".

Јагош Марковић испраћен је са Велике сцене Народног позоришта уз видео подсећање на редитељеве наклоне публици након успешних премијера за живота. Потом је уследио последњи поздрав великом мајстору театра и режије – аплауз је трајао 10 минута.

Kомеморацији су присуствовали чланови Марковићеве породице и бројне колеге, међу којима: редитељи Југ Радивојевић и Горчин Стојановић, драматург Ивана Вујић, глумци Светлана Цеца Бојковић, Весна Тривалић, Аница Добра, Драган Бјелогрлић, Јово Максић, Дејан Луткић, Иван Јевтовић, Небојша Илић, дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић и други.