Култура

Омаж Милени Дравић у Музеју Југословенске кинотеке

Једнa од најбољих српских драмских уметница одиграла је више од 150 филмских улога током каријере дуге шест деценија и подједнако пленила у драмским и комичним ролама
Омаж Милени Дравић у Музеју Југословенске кинотеке© Југословенска кинотека

Поводом пет година од смрти глумице Милене Дравић, Југословенска кинотека приређује својеврсни маратон са пет њених филмова, који ће бити приказани 14. октобра у Музеју кинотеке у Косовској улици у Београду, уз бесплатан улаз.

Од поднева до вечери низаће се филмови у којима је играла дива српског и југословенског глумишта. Програм отвара "Прекобројна" (1962) Бранка Бауера, која јој је донела прву "Златну арену" на фестивалу у Пули. Биће приказани и "Посебан третман" (1980) Горана Паскаљевића, за који је награђена на Фестивалу у Кану, као и контроверзни "W. R. - Мистерије организма" (1971) Душана Макавејева.

Милена Дравић, једнa од најбољих српских драмских уметница која је одиграла више од 150 филмских улога, подједнако je пленила у драмским и комичним ролама, па су на репертоару и две комедије: "Није лако с мушкарцима" (1985) Михаила Вукобратовића и "Шпијун на штиклама" (1988) Милана Јелића.

Легат Милене Дравић део је сталне поставке Југословенске кинотеке "Наш музеј филма" у Узун Мирковој улици у Београду, где су изложене њене "Затне арене" и друге награде, као и лични предмети. Међу експонатима је и свилена хаљина коју је једна од најбољих српских драмских уметница носила на фестивалу у Кану када је добила престижну награду.

image