Култура

Српски кандидат за Оскара: Филм о последњим данима кнеза Михаила

Филм редитеља Милорада Милинковића "Што се боре мисли моје" прати последње дане српског кнеза, чије убиство је зауставило ослобађање балканских народа
Српски кандидат за Оскара: Филм о последњим данима кнеза Михаила© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Селекциона комисија за одабир српског кандидата за награду Америчке академије филмске уметности и науке већином гласова донела је одлуку да је српски кандидат за Оскара за 2023. годину филм "Што се боре мисли моје", редитеља Милорада Милинковића, саопштио је Филмски центар Србије.

"Што се боре мисли моје" је филм о убиству српског кнеза Михаила Обреновића у Кошутњаку и прати последње дане заљубљеног човека који се бори са осећањем дужности према свом народу док се против њега кује кобна завера.

Та завера ће пак зауставити ослобађање балканских народа, а Србија ће се још једном наћи на прекретници.

Филм је назван по истоименој љубавној песми коју је кнез Михаило написао кнегињи Клеопатри Карађорђевић.

Драган Мићановић тумачи кнеза Михаила, док ликове његових савременика и историјских личности играју Милош Тимотијевић, Небојша Дугалић, Наташа Нинковић, Александар Срећковић Кубура, Тамара Крцуновић, Ненад Окановић и други.

По речима тумача главне роле, екипа филма је, припремајући се за рад, доста користила литературу и посећивала библиотеке и музеје.

"Ишли смо у Музеј града Београда, где су нам показали личне предмете кнеза Михаила. Остали смо запањени кад смо видели одело у ком је убијен. Такве ствари су потресне. Убијен је на суров начин и то прилично говори о времену које је требало да прикажемо у филму", изјавио је Мићановић за "Курир".

Додао је да му је драго што је оживео владара који је имао изразити сензибилитет за уметност и културу и који је био талентован за поезију.

"Био је врсан песник, везан за културу и уметност. Дао је 5.000 дуката за изградњу Народног позоришта у Београду, и то својих! Саградио је прелепо позориште. И данас кад тамо уђете, осећате се као да улазите у храм културе", закључио је Мићановић.

"Што се боре мисли моје" биће кандидат на 96. додели Оскара, најављеној за 10. март 2024, у категорији за најбољи међународни филм (International Feature Film Award) у 2023. години.

image
VV inauguration
banner