Култура

Виолиниста Најџел Кенеди: У Србији знам шта људи мисле, што је данас реткост

Чувени виолиниста и композитор свираће два концерта на БЕМУС-у; с оркестром "Виртуози" извешће четири Бахове композиције, али и нека своја дела
Виолиниста Најџел Кенеди: У Србији знам шта људи мисле, што је данас реткост© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Уочи два концерта која ће одржати у Коларчевој задужбини 21. и 22. октобра, у оквиру затварања 55. БЕМУС-а, британски виолиниста Најџел Кенеди изјавио је да је публика у Србији фантастична, јер с њом увек зна на чему је.

Композитор и виртуоз на виолини и виоли је редован гост у Београду, свирао је десетак пута за више од две деценије, последњи пут пре пет година у Центру "Сава".

"Научио сам да је публика у Србији заиста фантастична, код вас нема сиве зоне, већ је све чисто, црно или бело, волите да уживате у музици, да се забављате, никад нема фолирања. Знам тачно код вас шта људи мисле, што је данас права реткост. Управо такве особе и желим да упознам и срећем на својим концертима. Све је овде јасно, зна се да ли те неко воли или мрзи. Нема ништа између. Волим што је све искрено, одговарајуће, тачно, баш како треба", рекао је Кенеди за Танјуг.

Кенеди ће с оркестром виолиниста "Виртуози" извести четири барокна дела немачког композитора Јохана Себастијана Баха: "Концерт за виолину бр. 1 у а-молу, BWV 1041", "Концерт за виолину бр. 2 у Е-дуру, БWВ 1042", "Концерт за две виолине у де-молу, BWV 1043" и "Концерт за виолину и обоу у це-молу, BWV 1060Р".

"Обе вечери ће бити пуна сала, доћи ће и моји пријатељи, па ћу због аудиторијума убацити и моја дела. Плашим се да током два сата концерта публици не буде превише да слушају само Баха. Потребан им је предах, и ту наступам ја са својим композицијама, а затим се враћам на Баха. Он је прави маестро, врхунски уметник. Музичари из света рокенрола и џеза обожавају Баха, ми класичари га сви редом волимо као великог и непревазиђеног композитора", истакао је Кенеди.

Кенеди је познат по експериментисању репертоаром који обухвата класичну музику, џез, рок, блуз и бројне друге правце, као и по врло живом наступу. Свирао је с многим великанима рокенрола попут Пола Макартнија, Роберта Планта, Џефа Бека.

"Наредни концерти код вас у Београду сигурно ће бити другачији од свега што сам свирао до сада у каријери. Иако је у питању идентичан репертоар обе ноћи, уверен сам да ће то бити различити наступи. Сваки дан је нешто ново и истовремено другачији изазов, што је заиста прелепо у музици", закључио је Најџел Кенеди за Танјуг.

image