Култура

Oтворен 55. Бемус: Гала концерт у част оперске диве Марије Калас

На почетку Београдских музичких свечаности најлепше оперске арије и дуете интерпретирали су грчки колоратурни сопран Василики Карајани и италијански тенор Андреа Каре
Oтворен 55. Бемус: Гала концерт у част оперске диве Марије Калас© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Београдске музичке свечаности (Бемус) свечано су отворене у Народном позоришту гала концертом "Callas 100" посвећеном стотој годишњици рођења оперске диве Марије Калас.

Бемус је синоћ отворио виолиниста и професор Факултета музичке уметности Дејан Млађеновић, а најлепше оперске арије и дуете интерпретирали су грчки колоратурни сопран Василики Карајани и италијански тенор Андреа Каре, док је хором и оркестром Народног позоришта дириговао Дијан Чобанов.

Публика је слушала увертиру и арију "Casta diva" из првог чина опере "Норма" Винченца Белинија, арију "E la solita storia del pastore" и опере "Арлезијанка" Франческа Чилеа и сцену Офелијиног лудила из четвртог чина опере "Хамлет" Аброаза Томе.

Изведене су и арије "Quando le sere al placido" из опере "Лујза Милер" Ђузепеа Вердија, као и његове арије "Oh figli… ah la paterna mano" из "Магбета", хор Циганки и матадора и дуети "Parigi o cara" и "Libiamo ne' lieti calici" из "Травијате".

На концерту су изведени и Брујећи хор из опере "Мадам Батерфлај" Ђакома Пучинија, Интермецо из "Мадам Леско'' и "E lucevan le stelle" из "Тоске", док је од Умберта Ђордана отпевана арија "Amor ti vieta" из опере "Федора".

Композитор Винченцо Белини је представљен са "Ah non credea mirarti... Ah non giunge", аријом из опере "Месечарка" и са "Son vergin vezosa" из "Пуританаца".

До 22. октобра, до када траје фестивал, публика ће имати прилике да послуша концерте виолинисте Најџела Кенедија и оркестра Виртуози у Коларчевој задужбини, чији је програм посвећен музици Јохана Себастијана Баха.

Руски пијаниста Борис Березовски извешће реситал поводом 100. годишњице рођења Сергеја Рахмањинов, док ће наступ виолинисте Романа Симовића са Црногорским симфонијским оркестром бити посвећен музици Дмитрија Шостаковича, а под управом диригента Бојан Суђића.

image