Култура

Свечано отворен Међународни сајам књига у Београду: "Ономе ко живи од фикције - истина је одвратна"

Књига је знање, мисао, слобода: други ритам, друга планета, навео је француски књижевник Матијас Енар
Свечано отворен Међународни сајам књига у Београду: "Ономе ко живи од фикције - истина је одвратна"© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Међународни сајам књига у Београду свечано су вечерас отворили француски књижевник Матијас Енар и српски писац и издавач Владислав Бајац.

Енар, добитник Гонкурове награде за роман "Бусола" 2015. године, поручио је да је у "временима у којима одјекују прасак бомби и јауци жртава, у којима осећамо да се наше наде руше у рату, у свеприсутности разарања, утешно открити да наше речи и даље могу да прелазе границе".

Књиге увек могу да путују, за разлику од великог броја људи на планети, рекао је Енар, који је изразио задовољство што је у Београду - граду који му је драг и који је престоница земље коју воли.

Како је додао, у тој реченици има неке тужне наде или апсолутног очајања.

"Ми смо овде како бисмо прослављали књигу. Прослављали мисао и стварање, а до нас, издалека, допиру одјеци борби. Да ли нам, суоченим с политичким неизвесностима, сукобима, кризама, књиге и даље могу бити од помоћи? Бити нам уточиште?", навео је.

Енар је питао и шта људско биће XXI века, у тренутку у коме његовом свету прети пропаст, у коме његову кућу тек што није уништио рат или поделила неслога, уопште данас може наћи у роману.

"Роман, говорио је Александар Дима, разуздава пустоловне коње и заиста, роман води у непознато, роман води на путовање. Роман нам омогућава да напустимо свет", рекао је он и подсетио на речи Виктора Игоа да је "оном ко живи од фикције, истина одвратна".

Како каже, многи данас живе од фикције.

"Али роман, књижевност, то је нешто више од фикције, више од разоноде која нас удаљава од суровости света, која између нас и стварности ставља вео илузије. Роман, књижевност, то је отварање простора мисли", рекао је он и подсетио да у роману можда не налазимо утеху филозофије, пространства метафизике, али је разноврсност романескног простора без премца.

Француски књижевник је оценио и да књижевност свету враћа његову сложеност.

"Књиге нам отварају неко друго време, неки други свет, у коме престајемо да будемо анестезирани 'мајмуни', у коме нам садашњост више не замагљује поглед, већ поново постајемо мислећа бића, грађани. Књига је знање, мисао, слобода: други ритам, друга планета", навео је Енар.

Манифестација се одвија под слоганом "Живеле књиге - Виве ле ливр", а Француска је овогодишња земља почасни гост Сајма књига.

На Сајму књига који траје до 29. октобра учествоваће више од 400 директних и скоро исто толико индиректних излагача из земље и иностранства.

Координаторка пројекта Љиљана Шошкић је казала да на 66. Сајму књига посетиоце у Халама 1, 2 и 4 очекује око 500 програма, да ће четвртак бити традиционални Школски дан, као и да ће тада бити додељене сајамске награде најбољим издавачима.

"Надамо се да ће посета превазићи прошлогодишњу", навела је Шошкић.

Председник одбора Сајма књига, академик Душан Ковачевић је навео да је за њега сајам једна од најзначајнијих културних манифестација, истакавши да око "200.000 људи долази у овим тешким временима да купе или погледају најновије наслове".

Оценивши да Француска као земља почасни гост доводи своју репрезентативну селекцију писаца, познатих у свету, Ковачевић је додао и да је "интересовање за 66. Сајам изузетно".

Саветник за културу амбасаде Француске и директор Француског института Станислас Пјере је поновио да је велика част што ће његова земља бити почасни гост Сајма књига и да ће Француска на свом штанду имати око 50 дешавања.

Пјере је истакао да ће штанд Француске имати свакодневне догађаје за децу, ученике и студенте, док ће на Школски дан обележити 80. година од изласка књиге "Мали принц" Антоана де Сент Егзиперија, а исти дан стиже и аутор манга стрипа "Радиант" Тони Валенте.

Уметничка директорка Сајма књиге Сања Милић је подсетила да на сајам долазе и писци Жоао Тордо из Португалије, Кејт Мос и Сајмон Сибаг Монтефјоре из Велике Британије.

image
VV inauguration
banner