Култура

Ретки артефакти на Сајму књига: Десанкина машина, Ршумов шешир, Преверова посвета

Међу експонатима из богате колекције Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" у Хали 1 изложена је и повеља цара Наполеона Бонапарте - помиловање војника дезертера, са потписом императора
Ретки артефакти на Сајму књига: Десанкина машина, Ршумов шешир, Преверова посвета© Адлигат

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" приказаће на Сајму књига у Хали 1, на штанду Поште Србије, неколико ретких и врло вредних артефаката из своје колекције. У сарадњи са Удружењем књижевника Србије изложени су: писаће машине Десанке Максимовић и Милована Данојлића, шешир Љубивоја Ршумовића, посвета Превера једном српском новинару као и Наполеонова повеља. 

Писаћа машина Милована Данојлића, из његовог легата смештеног у "Адлигату", сведочи о значајном српском књижевнику који је велики део живота провео у Поатјеу, у Француској. То је и подсећање на наше бројне уметнике и студенте који су обогатили Србију, а део свог живота су провели у Француској. Један од њих је и Данило Киш, па је изложено његово писмо "Савети младом писцу" упућено председнику Удружења књижевника Србије Милошу Јанковићу. То је био и предложак за књигу коју је Киш написао на ту тему.

Изложена је и писаћа машина Десанке Максимовић из легата Жарка Петровића, иначе победника Београдског пролећа, аутора песме "Све моје јесени су тужне", а могу се видети и шешири Милана Ненадића и Љубивоја Ршумовића.

Повеља цара Наполеона Бонапарте, са потписом императора, заправо је помиловање војника дезертера, потписана у Палати Фонтенбло у Паризу 27. септембра 1807. године, са реченицом "дајемо предност милосрђу над строгошћу закона". Ту су у потписи писаца Наполеоновог законика и најближих сарадника владара.

На актуелном Сајму књига у Београду може се видети и посвета песника Жака Превера српском новинару и публицисти Кости Димитријевићу. Подсетимо, Превер је један од најчитанијих француских и светских песника 20. века, а његови стихови убрајају се међу најлепше љубавне стихове икада написане.

Пошто је француски језик некада био и званичан језик на српском двору, "Адлигат" је изложио и оригинална писма краља Милана Обреновића писана његовом сину краљу Александру на француском језику, пренео је Танјуг.

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" до сада је сакупило два милиона књига у својој колекцији. У саставу удружења су Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности, као и Дом легата у којем се чува 117 заоставштина најзначајнијих српских и европских књижевника, уметника, професора...

image