Култура

Директор Ермитажа: Српско-руске везе је тешко прекинути, продубљујемо сарадњу са Србијом

Најављујући манифестацију "Дани Ермитажа у Србији", Пјотровски је подсетио да је Србија спасла православну Русију за време инвазије Татара и Монгола, а Русија помогла Србима против Османлија
Директор Ермитажа: Српско-руске везе је тешко прекинути, продубљујемо сарадњу са Србијомwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Генерални директор једног од најзначајнијих музеја на свету, Михаил Пјотровски, у сусрет "Данима Ермитажа у Србији" који ће у српској престоници бити одржани од 24. до 29. октобра рекао је да постоји намера да сарадња са Србијом буде дугорочна и обимна и да се културне везе продубљују.

"Србија је једина земља у Југоисточној Европи у којој Ермитаж покреће свеобухватан програм развоја своје делатности. 'Дани Ермитажа' су само први корак на овом путу. Наш музеј је свакако усмерен на дугорочну и обимну сарадњу са Србијом, и сваке године планирамо да продубљујемо и проширујемо наше културне везе", рекао је Пјотровски за "Вечерње новости".

Упитан које ствари повезују народе Србије и Русије, Пјотровски је навео да корени руско-српског братства леже у веома дубоким слојевима историје.

"Сарадници Ермитажа и Музеја Војводине већ неколико година спроводе заједничке археолошке експедиције и проучавају питање порекла Словена. Већ у самом заједништву предака лежи кључ јединства наших народа", рекао је он, те додао да су се путеви Русије и Србије увек укрштали и преплитали кроз историју – Србија је спасла православну Русију за време инвазије Татара и Монгола, а Русија помогла Србима против Османлија.

"Ту везу између два народа је тешко прекинути", прецизирао је Пјотровски.

У сарадњи с Народним музејом Србије, Ермитаж ће истовремено отворити две изложбе:"Невидљива уметност" и "Царски порцелан", публици доступне од 25. октобра до 24. новембра.

На питање како изложба царског порцелана може да прикаже српској јавности сјај и значај Руске империје, Пјотровски је казао да је сваки музејски експонат пре свега вредан зато што је у стању да исприча причу и открије детаље прошлости.

"Шоље, тањири или вазе које су користили руски монарси нису само луксузни предмети за свакодневну употребу. Сваки од ових експоната одражава личне преференце владара, популарне уметничке стилове те епохе, ниво индустријског развоја, популарне идеје у друштву или историјске догађаје", рекао је Пјотровски.

"Дане Ермитажа у Србији" организује овај чувени музеј у сарадњи с Министарством културе Србије и компанијом "Гаспромњефт".

image