Магазин

Петергоф - "Престоница фонтана" и најраскошнија резиденција руских императора

"Петергоф, Петергоф, што се јавио из бајковитих снова, и алеје и парк, и статуа Самсона" само је један од стихова који описује нестварну лепоту Петергофа, најраскошније резиденције руске императорске породице Романов. На преко 100 хектара земље налази се шест двораца, 191 фонтана и неколико тематских паркова, а замисао Петра I да његов дворац засени француски Версај итекако се обистинила захваљујући напорима најбољих архитеката тог доба.
Петергоф - "Престоница фонтана" и најраскошнија резиденција руских императора© Canva / Dreamer Company

Када је дошао на власт, Петар I је имао идеју да на обали Финског залива сагради комплекс двораца и паркова који ће осликавати сав сјај Руске Империје. У томе је и успео - саградивши Петергоф, чије име и дословно значи "Петров дворац". Међутим, његов циљ није био само да његови дворци буду најраскошнији у Русији, већ да Петергоф засени и чувену резиденцију француских краљева.

Дворци Петергофа су и заиста засенили француски Версај

Својом раскоши и велелепним палатама петергофски дворци су сасвим сигурно засенили све друге комплексе, па чак и Версај, а иако је испрва идеја Петра I била да сагради само један, велики дворац, на територији комплекса кроз време је заблистало чак шест велелепних објеката - Велики дворац, Котеџ, Катаринин корпус, павиљон Ермитаж, Марли и Монплезир, између којих су се преплитали путељци који воде до фонтана невиђене лепоте.

Велики дворац - летња резиденција императорске породице

Почетком 1715. године идеја Петра I полако је почела да се реализује, а у изгдрањи најлепшег дворца-резиденције и паркова учествовале су најталентованије архитекте тог доба. Доминантни елемент комлекса Петергоф био је Велики дворац, који је при Петру I био саграђен у стилу "петровски барок" - скромно, а са стилом.

Међутим, у таквом издању дворац није постојао дуго - са доласком на власт његове ћерке, Јелисавете Петровне, Петергоф је убрзо почео да се рестаурира, не би ли изгледао раскошније и богатије, а у томе јој је помогао и чувени архитекта Растрели. И заиста, након пуних пет година рестаурације, дворац са око 30 сала, чија је фасада била дуга преко 250 метара дуга, засијао је у пуном сјају у стилу зрелог барока, баш како је императорка и замишљала, и постао летња резиденција руске императорске породице.

Данас, у Великом дворцу се налази део оригиналног намештаја и предмета из свакодневног живота руске императорске породице, као и колекција од 368 портрета.

Монплезир - "срце" Петергофа

Иако значајно мањи од других, дворац Монплезир често називају и "срцем" Петергофа, будући да је својевремено овај објекат био омиљено место императора Петра I. Од свих осталих, Монплезир се издвајао несвакидашњом декорацијом ентеријера, а најлепши део овог дворца свакако је Парадна сала: њени су зидови украшени платнима, плафони прекривени цветним дезенима, а подови поплочани савршеним црно-белим мермерним плочама.

У Монплезиру се налазио и омиљени кабинет Петра I - Морски кабинет, који је руски император декорисао великим сликама бродова. До дана данашњег у овом кабинету се сачувала и његова кутија са инструментима за навигацију.

Фонтане Петергофа као подсетник на тријумфалне победе Русије

Међутим, главне "звезде" императорског комплекса нису били само дворци, већ и 191 фонтана, које је Петар I саградио у част тријумфалне победе у Северном рату и освајања излаза на Балтичко море. То нису биле обичне фонтане: свака је имала засебну тематику, као и адекватне називе, а у некима од њих су се организовале и одређене манифестације, попут освештавања знамења војске.

Самсон који побеђује лава као симбол тријумфа руског народа

"Самсон који разјапљује лавове чељусти" је највећа фонтана-каскада читавог Доњег парка: овај велелепни споменик се састоји од укупно 255 позлаћених скулптура, 64 фонтане и 138 водених струја, а са самог врха простире се невероватан поглед на целу територију парка. Занимљиво је и да је уместо Самсона централна фигура фонтане требало да буде Херкул, али су скулптори ипак одлучили за Самсона који побеђује лава јасно дочарава симболику тријумфа руског народа над Швеђанима. Нажалост, у погрому који је Петергоф задесио 1941. године, Самсон је нестао без трага, а губитак ове скулптуре је сваком становнику Санкт Петербурга и данас највећа "рана". Мистерија његовог нестанка ни данас није решена, а теорија је неколико - једни сматрају да је скинут и одвезен у Берлин, други да је закопан у парку, а трећи да је поморским путевима нестао у непознатом правцу.

Алеја фонтана - 22 фонтане и хероји Езопових басни

Након Великог дворца и Самсона, трећи најупечатљивији елемент комплекса Петергоф јесте алеја са фонтанама, коју чине 22 фонтане у облику статуа хероја из Езопових басни, а посебну чар алеји давале су каскаде у облику гротескних ваза, са којих се вода сливала у централни део. Нажалост, немилосрдна историја је статуе уништила у потпуности, али је алеја и даље једна од централних атракција комплекса.

Сунце - од рибњака до летњег "СПА" центра

Још једна необична фонтана петергофског комплекса, "Сунце" позната је по томе што се окреће око своје осе, а током свог постојања она је доживела неколико значајних транформација. Испрва се на њеном месту налазило језеро и рибњак, да би касније, по наређењу императора, била саграђена фонтана у облику стуба. Још 50 година касније, на месту стуба "никло" је "Сунце", које се у у врелим летњим месецима користило за туширање чланова царске породице.

Нептун - Бог мора у част победе Немаца над Швеђанима

Фонтана "Нептун" једно је од ремек-дела западноевропске уметности са краја 17. века, а оригинална композиција је у Петергоф стигла право из Немачке, где је купио царевић Павле Петрович. Импозантна скулптура исклесана је у част победе становника Нирнберга над Швеђанима, а у самом центру налази се Нептун на високом гранитном постаменту, са круном на глави и трозупцем у руци. Бога мора окружују морска митска бића - нимфе, јахачи водених крилатих коња, шкољке на змајевима и делфини, а читава фонтана одише моћи и мистиком прошлих времена.

Петергоф - највећа жртва фашизма

Нажалост, током историје је "престоница фонтана", како су често називали Петергоф, постала згариште, а многи елементи овог комплекса без трага су нестали након што је немачка војска "протутњила" Русијом 1941. године. Према појединим изворима, из музејског комплекса Петергоф је нестало преко 16 хиљада експоната, између осталог и статуа са фонтана и других личних предмета царске породице. "Послератне ране" Петергоф је видао неколико деценија након погрома, а кустоси данашњег музејског комплекса тврде да је његов сјај враћен, па чак и надмашен. Ипак, потрага за несталим експонатима Петергофа траје и данас, а од 16 хиљада несталих предмета, пронађено је тек 250.

image