Култура

Ђаци из целе Србије у Београду: На Сајму књига данас школски дан, омиљени писци биће међу децом

Школски дан отвориће државни секретар у Министарству просвете Ивица Радовић
Ђаци из целе Србије у Београду: На Сајму књига данас школски дан, омиљени писци биће међу децом© TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg

На 66. Међународном сајму књига у Београду четвртак је традиционално Школски дан намењен организованим посетама ђака, наставника и библиотекара, а како је Француска овогодишњи почасни гост те културне манифестације, данас ће бити обележен и 80. рођендан "Малог принца".

Школски дан отвориће државни секретар у Министарству просвете Ивица Радовић.

Ту највећу културну манифестацију у овом делу Европе, која се одвија под слоганом "Живеле књиге, Виве лес ливрес", данас ће посетити ученици и наставници из великог броја школа из читаве Србије и Републике Српске, а за које су издавачи припремили богат програм и трибине, попут "Како се пишу омиљене књиге".

На штандовима издавача специјализованих за дечју књижевност, између бројних дела биће и "Супер глиста" Јулије Доналдсон која, како кажу из Креативног центра, води на топ листи најпродаванијих издања на сајму.

Љубитеље писане речи сачекаће и књига "Габи" инспирисана истинитом причом о псу хероју Београда, који има споменик у Беградском зоолошком врту, аутора Горана Марковића.

Портпарол "Лагуне" Тања Вучковић рекла је за Танјуг да су и ове године за Школски дан позвали наше угледне дечје писце, попут Бранка Стевановића, аутора "Благо нама са животињама", након којега ће, како је додала на дружење са децом доћи Љубивоје Ршумовић и Урош Петровић.

Ршум ће представити књигу "Три ЈаЈаЈа на око и друге маштарије за неочешљане мисли", сјајан наставак претходног дела" "Два ЈаЈа на око", а Петровић "Дугих седам".

Оснивач "Пчелице" Горан Марковић каже за Танјуг да су припремили бројна нова издања за школски и предшколски узраст. На штанду ће бити и њихови писци чија су дела ушла у лектиру.
"Сутрашњи дан биће у духу нових, али и старих класика, издања школских лектира и предшколског програма", рекао је Марковић.

"Пчелица" је у години свог јубилеја, а у току је и Национална кампања поводом осам деценије културе сећања на Николу Теслу објавила књигу "Никола Тесла и црни мачор" Слободана Станишића, чије су књиге београдски ђаци више пута проглашавали за најбоље и додељивали му Доситејево перо. Станишић ће потписивати књиге и на штанду Вулкана.

Пред посетиоцима сајма биће и књига "Варке старе шуме", Гордане Малетић, рекао је он.

Из Креативног центра подсећају да су између два сајма објавили више од 100 издања. Драгана Младеновић ће потписивати збирку "Три, четири, сад", а у петак Весна Алексић, чији је нови роман за основце стигао на сајам, као и капитална књига "Моја Србија" чији је аутор оснивач Креативног центра Симеон Маринковић. За викенд ће гост бити Јасминка Петровић.

ПР менаџер Вулкан издаваштва Марија Бошњаковић каже за Танјуг да их радује што Вулканчићев свет нема граница и додаје да су за најмлађе припремили прегршт едукативних књига, фантастичних романа, јединствених књижица са активностима, а међу њима су и "Глава, рамена, колена и стопала и друге песмице", "Како су саграђена нова светска чуда".
Ту је, како каже, нови серијал аутора светског бестселера Догмен Дејва Пилкија – "Кеткид: Клуб стрипољубаца".

За љубитеље авантура најчувенијег миша на свету ту је нови серијал – "Авантуре малог Џерија: Операција блатњаво чудовиште", као и нови роман Харијет Манкастер "Мирабел и магични хаос".

Узбудљива морска пустоловина читаоце чека у књизи "Академија сирена: Ајла и Мехурић".
У 13 сати у сали "Иво Андрић" биће традиционално уручене Сајамске награде за издавача године, издавачки подухват године, за најбољу књигу, најбољу и најлепшу дечју књигу.

image