Култура

Кустурица: Награда Андрић институту је признање слободи и памети

Андрићев институт из Андрићграда проглашен је за најбољег издавача из дијаспоре на 66. Међународном београдском сајму књига за едиције "Знамен србистике", "Научне монографије", "Филозофија књижевности" и "О српским класицима"
Кустурица: Награда Андрић институту је признање слободи и памети© FOTO TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Српски редитељ и директор Андрићевог института Емир Кустурица изјавио је да проглашење Андрићевог института из Андрићграда за најбољег издавача из дијаспоре на 66. Међународном београдском сајму књига је још једно признање слободи и памети који се негују у Републици Српској.

"То је све израз храбрости и укуса с једне стране, и слободе која се негује у Републици Српској с друге стране, како би све што је важно било изречено на најбољи могући начин", рекао је Кустурица, пренео је Танјуг.

Да је била нека друга екипа, да није било Мила Ломпара, Мирослава Перишића, Милоша Ковића, Жељке Јелисијевић, Слободана Антонић, Милоша Ковачевић, Срђана Катића, Желидрага Никчевић, Милана Ружића, екипе која учествује у том програму, нагласио је Кустурица у изјави за Срну, Андрићев институт никада не би био тако добар.

"Ми смо препознатљиви и по укуси и по храбрости, док други немају ту храброст да објаве оно што ми имамо. Да београдска Академија наука и уметности има такве људе и ту храброст којом се поносимо, била би први браник одбране. Ми такве људе имамо, и зато и побеђујемо", навео је Кустурица.

Андрићев институт из Андрићграда проглашен је за најбољег издавача из дијаспоре на 66. Међународном београдском сајму књига за едиције "Знамен србистике", "Научне монографије", "Филозофија књижевности" и "О српским класицима".

Андрићев институт основан је 14. јуна 2013, а бави се научноистраживачким радом у области друштвених и хуманистичких наука. Овај институт научној, академској и стручној заједници, као и широкој јавности, нуди један нови и целовитији концепт у истраживању, организацији, повезивању и промоцији различитих идеја и сазнања, у духу захтева времена и окружења, кроз истраживачке пројекте, научне студије, публицистику, конгресе, конференције, симпозијуме, научне скупове, семинаре, округле столове, радионице, организацију едукативних, промотивних и других посебних догађаја, не само на простору Андрићграда, Републике Српске и Републике Србије, него и шире.

Завод за заштиту споменика културе Београда издавач године Сајма књига

Жири 66. Сајма књига у Београду доделио је награду за издавача године Заводу за заштиту споменика културе Београда, док је награда за издавачки подухват године припала Српској академији наука и уметности (САНУ) за дело "Председници Друштва српске словесности, Српског ученог друштва, Српске краљевске академије, Српске академије наука и Српске академије наука и уметности".

Чланови жирија су оценили да завод "стручним монографијама унапређује знање о непокретном културном наслеђу, представљајући га као живо поље преплитања утицаја и подстицаја културних, друштвених и политичких процеса".

За најбољу дечју књигу проглашена је едиција "Књиге са којима се расте" Драгане Малешевић у издању Удружења за развој професионалних вештина из Новог Сада.

image