Култура

Нова књига Си Ђинпинга: За равноправност великих и малих

Књижевно дело председника Кине "Изградња заједничке будућности човечанства" је зборник његових чланака, интервјуа и говора у којима се истиче у каквом свету жели да живи и каквој будућности се нада
Нова књига Си Ђинпинга: За равноправност великих и малих© Tanjug / AP Photo / Andy Wong

У каквом свету жели да живи кинески председник Си Ђинпинг и каквој будућности тежи, лидер Народне Републике Кине исписао је у књизи "Изградња заједничке будућности човечанства" која је, у издању куће "Албатрос плус", објављена на српском језику и представљена на Сајму књига у Београду.

Реч је о зборнику чланака, интервјуа и говора у којима је кинески председник дефинисао оно што сматра најважнијим у кинеском сагледавању будућности светске заједнице.

О књизи су у хали "Иво Андрић" говорили помоћник министра културе за међународне односе Станко Благојевић, потпредседник Српског филозофског друштва Раде Калик и, у име издавача, Јагош Ђуретић.

Благојевић је упоредио ревност Си Ђинпинга у борби за искорењивања екстремног сиромаштва у Кини и његову посвећеност успостављању нових међународних односа заснованих на миру, узајамној користи, једнакости, без обзира на величину државе, на поштовању различитости, очувању властите културе, језика и писма, а истовремено и на поштовању других култура и других језика и писама.

Председник је као младић, у време културне револуције, био послат са групом омладинаца у једно удаљено село у полупустињској области Кине и суочио се са бедом екстремног сиромаштва. Схватио је да се тај крај може препородити само уколико дође до сталног извора воде. Зато је, уз помоћ другова, почео да копа бунар и када је из њега потекла вода, то је био знак да започиње потпуно нови начин живота у том крају.

"Као што је сам својим радом допринео искорењивању сиромаштва, тако је својим опредељењем за мир и међусобно поштовање почео да гради нове односе Кине са другим државама", рекао је Благојевић и посебно акцентовао конфучијанску традицију, по којој су очување мира, хармонија, уважавање различитости и међусобно поштовање темељ на којем почива здраво друштво.

Управо су то категорије на којима се заснивају односи Кине са другим земљама.

Ако хоћеш да стигнеш далеко иди са другима

Раде Калик је истакао да се Кина, у својим међународним односима, определила да се не понаша као империја која намеће своје идеје, свој политички систем и свој економски развој другим земљама, већ инсистира на једнакости и међусобном поштовању. Зато Си у књизи посебно наглашава очувањe властите културе и традиције, истовремено поштујући различитости, друге културе и њихове традиције.

Битно је, по Сију, да обе стране имају користи, а не да искључиво јача страна извлачи далеко већу корист.

Јагош Ђуретић је нагласио да је наслов "Изградња заједничке будућности човечанства" посебно индикативан за савремене изузетно тешке и компликоване међународне односе у којима се све земље овог света наоружавају да би ратовале једна против друге или се удружују како би ратовале једна против других и све то у условима експлозивног технолошког напретка. Посебно је важно што књигу потписује неспорни идеолошки вођа и председник једне од две најмногољудније земље (Кина и Индија), и једна од две економски најбогатије земље света коју свет види као наследницу Америке на светском трону.

Си Ђинпинг у књизи, па чак и самим насловом, снажно позива све земље овог света, велике и мале, да се удруже у изградњи заједничке будућности и равноправног положаја великих и малих, чиме би се осигурао свестрани напредак сваког народа.

Ослонац за те идеје исказао је још у првој књизи - "Приче и казивања", коју је српски издавач објавио 2019, опредељујући се за конфучијанско начело "ако хоћеш да стигнеш брзо иди сам, а ако хоћеш да стигнеш далеко иди са другима". Си Ђинпинг се очигледно определио да иде далеко.

image